Od czego zależy jakość odtwarzanego pliku multimedilanego?

Witam!

Mam pytanie dotyczące poprawnej konfiguracji umożliwiającej płynne odtwarzanie pliku zapisanego w formacie *.mov. Nie chodzi mi tu o jakikolwiek plik tego typu, lecz konkretny który zapisałem na dysku mojego komputera. Plik ten jest jak mniemam bardzo dobrej jakości, ponieważ jego czas odtwarzania to 2 minuty i 16 sekund a jego pojemność przekracza 158 MB. Pracuję na Windows 98 SE z pamięcią 1 GB, procesorem 1500 MHz i kartą grafiki Radeon na złączu AGP wyposażoną w pamięć 64 MB. Plik, o którym wspomniałem odtwarza się wprawdzie przy takiej konfiguracji, lecz jakość jego mnie nie zadowala ponieważ dźwięk nie synchronizuje się z obrazem i nie wszystkie sekwencje wideo są odtwarzane. Plik ten na pewno nie jest wadliwy, ponieważ w Windows XP na karcie Radeon X5500 z pamięcią 128 MB odtwarzany jest bez zastrzeżeń. Interesuje mnie odpowiedź na pytanie: czy zmiana karty na wyższej generacji (jeżeli tak, to jaka?) pozwoliłaby na wyeliminowanie problemu, czy też problem zależy od systemu operacyjnego? Przy okazji wspomnę, że pliki w formacie *.mpg jakości zgodnej z DVD odtwarzają się w moim komputerze bez żadnych problemów.

Z góry dziękuję za pomoc!

jaki procesor i jaka karta (chociaż karta nie ma większego znaczenia ,ale możesz podać)

a jakim odtwarzaczem odtwarzasz?

mylisz się w procesie dekodowania materiału video to właśnie karta graf. przejmuje na siebie większość obliczeń z tym związanych min,. dlatego do oglądania plików video zwłaszcza HD najlepszy będzie Radeon z serii 2xxx- które to karty przejmują wszystkie obliczenia na siebie odciążając całkowicie procesor komputera.

Wracając do kolegi to właśnie proponuję wymianę karty graficznej na wspomniany przez ciebie R 9550 ale lepiej będzie Radeon X1550 jak nie będziesz grał. podaj jeszcze jaki masz model zasilacza bo to istotne.