Od ilu lat można zrobić prawo jazdy?

Siemanko :wink:

Słyszałem, że prawo jazdy można zrobić gdy ukończy się 16 lat, ale trzeba jeździć z osobą dorosła która ma prawo jazdy. Czy to prawda bo za nie całe 2 lata chciałbym już robić prawko (mam teraz 14lat)

Jeszcze jedno, czy jeżeli zdałbym prawo jazdy gdy mam ukończone 16 lat

czy to prawo jazdy bedzię ważne po ukończeniu 18 roku życia czy trzeba poźniej robić prawo jazdy dla osoby pełnoletniej…

18 lat.

Trzy miesiące przed możesz rozpocząć kurs.

Pozdrowienia od… instruktora :-P.

źródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/Prawo_jazdy

kto wie, może jak on będzie miał 16 lat to może prawko będzie zezwolone dla tego wieku? w końcu szykuje się nowy rząd hehehe… może będą zmiany :stuck_out_tongue: choć ja jestem zdecydowanie przeciw takim zmianom…

no no gdy Kszysiu Hołowczyc robił prawko to było od 16 :stuck_out_tongue: Ale kto powiedział że dawniej było lepiej ?

lepiej nie robić kategorie B1 od 16lat ponieważ znów trzeba wydać te ponad tysiąc złoty ponieważ kategoria B1 jest od 16 do 18 lat czyli jak sie będzie miało 18lat to trzeba od nowa zrobić prawko na kategorie normalną czyli B czyli dwa razy większy wydatek i B1 to jest sie uzależnionym od taty czy kogoś kto ma długo prawo jazdy i trzeba zanim jeździć ;/ wiec lepiej poczekać do 18lat albo może za 2lata zmieni sie coś i będzie normalnie tak jak kiedyś od 16lat ale wątpię raczej prędzej zrobią od 21 lat prawko bo młodzi szybko jeżdżą i dużo wypadków jest przez nich

Nie wiem czy to prawda ale słyszałem ,że prawo jazdy kategorii B będzie można zrobic mając 21 lat.

Czy to tylko propozycja Rządu ? Nie wiem . Może wy coś wiecie na ten temat

pozdrawiam

sylwek2000000 , preczytaj drugi post tego tematu. Sam instruktor powiedział, że prawko jest dostępne po ukończeniu osiemnastej wiosny. Nie wprowadzaj chłopaka w błąd.

od stycznia mają wejść nowe przepisy dotyczące wieku, jaki należy osiągnąć, żeby robić prawo jazdy.

m.in. prawo jazdy kat. A od 24lat. mają również wejść nowe kategorie np. na skuter.

w dniu egzaminu musisz miec 18 lat, a rozpoczecie kursu kiedy chcesz

_Sylwan_ , ortografia się kłania. Nie żebym się czepiał ale takie coś to po prostu w oczy razi.

Jakieś źródło? :?

Dobrze słyszałeś, lecz pomyliły Ci się kategorie.

Od nowego roku kategoria A ma być od 21 lat