Odblokowanie NAT

Witam, mam problem z lagami podczas gry na Ps4 (Fifa 18), i podobno może to być wina NAT typ 2. Posiadam internet 40mb światłowodowy, router dasan h660gw, prywatne ip (tak mi się wydaje). W routerze włączyłem uPnP, ustawiłem DMZ na ip konsoli, odblokowałem odpowiednie porty, chociaż nie jestem pewien czy poprawnie. Nestety problem lagów nie zniknął, mogę jeszcze zrobić cokolwiek żeby poprawić sytuację?

Jesli na WAN nie masz publicznego IP, nic nie zrobisz.

A dostawca internetu może coś zmienić? Nadać pobliczne ip?

Można o takie się zapytać czy da się np. wykupić.

Dostawcy raczej niechętnie przekierowują porty. Czasami z lokalsami idzie się dogadać. Jeśli ISP ma ofercie publiczne IP, to możesz je dokupić.

1 polubienie

mozesz zrobić polecenie traceroute i sprawdzić który węzeł sieciowy zamula ,ale chyba na konsoli nie da sie tego zrobić jak już coś to na routerze.Ogólnie to nic nie możesz zrobić o ile połączenie będzie szło przez zamulony węzeł ewentualnie może zmiana internetu po LTE jak masz blisko BTS-a

Niby w jaki sposób przez wykonanie traceroute’a ma się dowiedzieć o zapchanym routerze po drodze?
Nie każdy host po drodze musi odpowiadać dobrym pingiem, ani w ogóle.
Zmiana światłowodu na LTE? Litości…
Zapewne konsola jest podłączona przez W-Fi i dlatego są “lagi”, bo któreś urządzenie w sieci powoduje zakłócenia.
Do twórcy tematu: radzę skorzystać z połączenia kablowego, wtedy prawdopodobnie nie będzie problemów.

1 polubienie

Piszesz poważnie czy żartujesz? może sie zapoznaj z tym narzedziem sieciowym od strony łopatologicznej

Chyba niezbyt dogłębnie zapoznałeś się ze zlinkowaną treścią

Brak odpowiedzi na zadany pakiet sygnalizowany jest znakiem gwiazdki “*” i może wynikać z przeciążenia sieci, routera bądź z celowej konfiguracji urządzeń (ustawienia firewalla).

Tak i tam gdzie są te gwiazdkii jest zamulony router który może nie wyrabiać z wielu powodów np. ktoś przez ten router puszcza ddosa i router zaczyna być zapychany ddosem i pojawiają sie gwiazdki.Tym narzędziem można zdiagnozowac słabe węzły które nie wyrabiają i dopóki będzie połączenie do serwera docelowego przez te węzły nic nie można zrobić. To proste i dziwie sie że nie kumasz tego.

To, że pojawia się gwiazdka na trasie nie musi oznaczać, że host jest “zamulony”. Wynika to jednoznacznie z fragmentu tekstu, który sam mi podlinkowałeś.

No nie musi teoretycznie może gdzieś być ustawiony firewall ze złośliwym snifowaniem i też może zamulać ,tak czy siak chodzi o to że z punktu widzenia użytkownika który sie łączy z punktu A do B połączenie będzie lepsze jeśli po drodze nie będzie gwiazdek nie ważne czy wynikają z przeciążenia czy ze specjalnej konfiguracji routera.

Na jakiej podstawie tak twierdzisz?

Na takiej podstawie że pakiet jest zbyt długo trzymany na tym wężle to jest coś takiego jakby np. no jak by to Ci prościej wytłumaczyć.Masz np. autostrade i na tej autostradzie są bramki i pobierane są opłaty.I teraz te opłaty są niskie powiedzmy 1 zł no to każdy wrzuca do puszk po 1 zł i i jedzie dalej,ale gdy opłaty są po 50 zł to juz każdy musi wyciągnąć portfel przeliczyć kase ,wziąc pokwitowanie a zdarzy sie taki co zapomniał portfela i blokuje ruch i sie robi korek. No i to działa na podobnej zasadzie … tam gdzie jest dobre połączenie nie ma tych gwiazdek bo ruch jest płynny czyli w tej analogii wszyscy wrzucają do puszki 1 zł.

Brak odpowiedzi na zadany pakiet sygnalizowany jest znakiem gwiazdki “*”

Tylko na zadany pakiet. Niekoniecznie na cokolwiek więcej.
Poza tym, gdyby host nie przepuszczał żadnych pakietów, to łączność dalej nie byłaby możliwa.

@MatX1 z @eskimosek nie ma sensu się kłócić, on wie lepiej.

Tam gdzie są gwiazdki, najczęściej zapytania icmp są blokowane na firewallu.

Wiesz w ogóle jak działa tracert? Działa tak samo jak ping z tym, że wysyła po kilka pakietów icmp w bardzo krotkim czasie wiele razy. Na firewallach są regułki, które ustalają limit pakietów icmp na sekundę. Tracert ten limit przekracza i jest blokowany, ale dostaje przynajmniej jedną odpowiedź. Gdyby jej nie dostał, nie wiedziałby co jest na kolejnym skoku.

Te gwiazdki w 99% to wina firewalla.

Ale tam gdzie są blokowane iCMP ruch jest filtrowany i tak jak w tej analogii autostradowej, pakiet jest zatrzymywany i trwa to dłużej niż normalnie.Nie wiem co tu jest takie trudne do zrozumienia.

Nie wiem czego Ty nie rozumiesz. Jak zwykle mylisz pojecia. Jeśli grasz w jakąś grę to wysyłasz pakiety IP, a nie icmp. Nawet jeśli gra wysyła pakiet icmp, żeby sprawdzić opóźnienie, na pewno nie robi tego 10p/s.

Gdy pingujesz wysyłasz pakiet/s, gdy używasz tracert, wysylasz 3pakiety/s. Wystarczy, że na firewallu ustawione jest limit 1/s i pakiet jest odrzucany. Na tym polega różnica i blokowanie pakietów icmp nie ma tu nic do przesyłania pakietów ip.

Widzę, że masz wiedzę i fajnie, ale z Tobą problem jest taki, że uczepisz się czasem jednej rzeczy i zaczynasz pisać głupoty. Gdy ktoś zwróci Tobie uwagę, to chcesz pokazać że masz rację, dlatego ja i inni się Ciebie czepiają.

Ja też czasami wypisuję bzdury i gdy ktoś mi napisze “ale Ty roobal pitolisz” i widzę, że ktoś ma rację, to przyznaję się do błędu i nie upieram sie na siłę przy swojej racji. Jeśli chcesz być specjalistą, ucz się od innych i nie obrażaj się na krytykę.