Odblokowanie portów w routerze NETGEAR DG834G

Witam dzisiaj chciałbym opisać proces odblokowywania portów w routerze NETGEAR DG834G co nie jest takie proste dla zwyklych użytkowników.

1)W przeglądarce wpisujemy 192.168.0.1 login: admin password: password Przechodzimy do zakładki po lewej stronie o nazwie LAN IP Setup zaznaczamy opcję Use router as DHCP server Start IP adress wpisujemy 192.168.0.2 (NIE MOŻE BYĆ 192.168.0.1 BO TO JEST IP ROUTERA) Ending IP adress: dowolne ja wpisałem 192.168.0.254 Następnie przypisujemy każdemu urządzeniu podłączonemu do routera wewnętrzny adress IP. Żeby to zrobić klikamy na ADD na dole strony. Pokazało sie okno w którym wpisujemy na samej gorze adress IP (z okresu jakiego wpisywaliśmy wcześniej tzn 192.168.0.2 do 192.168.0.254) ja ustawiłem pokolei czyli dla pierwszego urządzenia 192.168.0.2 dla drugiego urządzenia 192.168.0.3 dla trzeciego urządzenia 192.168.0.4 Powinno wyglądać to tak:

lanip.jpg

w922.png

1. Szukamy portów jakie chcemy odblokować. Ja opisze jak odblokować porty do eMule. Odpalamy eMule-ustawienia-parametry łącza i patrzymy jakie mamy porty odblokować:

emule1n.jpg

w742.png

Zapisujemy nr portów na kartce razem z danymi czy jest to port UDP czy TCP

Wchodzimy do zakładki Services w ustawieniach Netgear’a klikamy ADD Custom service wpisujemy nazwę naszego programu ja wpisalem emule niżej wybieramy z listy czy ma być odblokowany port TCP czy UDP.Niżej wybieramy port startujący( jeżeli chcemy odblokować np port 56485 w porcie startującym zmieniamy końcówke naszego portu na liczbę niżej czyli wpisujemy 56484 a w porcie końcowym (FINISH PORT) 1 port więcej czyli 56486 tak aby port który chcemy mieścił się w tym przedziale). Następnie klikamy na apply. I tak robimy z każdym portem który chcemy odblokować. Po wpisaniu portów które chcemy odblokować u mnie wygląda to tak:

service.jpg

w987.png

1. Teraz czas na to aby ustawić firewalla w routerze żeby przepuszczał podane przez nas porty. Wchodzimy w zakładkę Firewall Rules następnie w INBOUND Service klikamy na ADD w service wybieramy który port chcemy odblokować (wcześniej tworzyliśmy to w zakładce Services) w Action wybieramy Allow always. W send to LAN server wpisujemy IP komputera na którym ma być odblokowany port do emule. Ja chciałem odblokować na komputerze stacjonarnym któremu przypisałem IP 192.168.0.3 więc wpisuje to IP w okienko. w zakładce log zmieniamy na Never.

inbound.jpg

w882.png

Po odblokowaniu portów które chciałem tabela u mnie wyglądała tak:

firewallrules2.jpg

w916.png

Mam nadzieje że wam bardzo pomogłem

I tym sposobem odblokowaliśmy sobie port w routerze.