Odblokowanie portów w routerze TP-Link TD-W8968

Witam. Mam problem z odblokowaniem portów na wyżej wymienionym routerze. Zaznaczam że przeczytałem ogrom tematów i nic mi nie pomaga. Internet z jest z TP gdyby komuś byłoby to potrzebne :>

Mam problem z pobieraniem plików przez Shareazę i uTorrenta. W shareazie ustawiony jest port 6346 więc wchodzę do ustawień routera, zakładka Forwarding, dalej Virtual Servers i dodaję nowy port.

Service port:6346

IP Adress:192.168.1.1

Protocol: All

Status:enabled

Common Service Port: zostawiam nic nie ustawiając

Co robię źle ? Dalej nic nie działa. Jedynie na telefonie (Xperia U) Coś tam idzie, ale prędkości też są ogromne ( Max ~150 kB/s) i skacze jak cholera :confused:

Hej,

Najważniejsze - czy ten adres to adres lokalny adres IP Twojego komputera, na którym mają działać programy?

:arrow: Czy po zmianach w przekierowaniach uruchomiłeś router ponownie? Bez restartu żadne zmiany nie są wprowadzane.

Pozdrawiam,

Dimatheus

Adres ip wziąłem z CMD -> ipconfig i tam brama domyślna. Tak wyczytałem że należy zrobić :stuck_out_tongue: Ale jak sprawdzam na chociażby speedtest.net to pisze 83.9.123.149 więc nie wiem co już mam robić :smiley:

A router oczywiście był restartowany.

Hej,

Więc tutaj jest błąd. Musisz wziąć adres IP Twojego komputera, a nie adres bramy sieciowej. Biorąc adres bramy do przekierowanie karzesz routerowi przekazywać ruch do samego siebie. Nie dziwne więc, że nie działa. Po uruchomieniu komendy ipconfig wpisz adres, który opisany jest jako adres IP.

Pozdrawiam,

Dimatheus

Karta Ethernet Połączenie lokalne:

Sufiks DNS konkretnego połączenia :

Adres IPv6 połączenia lokalnego . : fe80::1574:98b7:4990:3ee3%14

Adres IPv4. . . . . . . . . . . . . : 192.168.1.101

Maska podsieci. . . . . . . . . . : 255.255.255.0

Brama domyślna. . . . . . . . . . : 192.168.1.1

Karta tunelowa isatap.{D808EAAA-E595-4C89-BC45-39F76E79226E}:

Stan nośnika . . . . . . . . . . .: Nośnik odłączony

Karta tunelowa Teredo Tunneling Pseudo-Interface:

Adres IPv6. . . . . . . . . . . . : 2001:0:9d38:6ab8:30a6:2a02:acf9:245d

Adres IPv6 połączenia lokalnego . : fe80::30a6:2a02:acf9:245d%17

Brama domyślna. . . . . . . . . . : ::

Wyświetla mi się coś takiego po wpisaniu ipconfig. Domyślam się że mam wpisać adres IPv4 ?

Hej,

Tak, dokładnie tak. Masz w konfiguracji routera podać przy przekierowaniu adres IP 192.168.1.101 - i powinno wszystko poprawnie działać.

Pozdrawiam,

Dimatheus

Jeszcze jedno :slight_smile: Przy wyborze Common Service Port mam kilka opcji. DNS, FTP, GOPHER, HTTP, NNTP, POP3, PPTP, SMTP, SOCK i TELNET. Mam którąś opcję wybrać, czy zostawić na --Please Select–

Hej,

Masz zostawić opcję –Please Select–. Generalnie opcja ta umożliwia konfigurowanie przekierowania portów pod konkretne usługi i za użytkownika wypełnia pole portu czy protokołu. W przypadku programów czy gier nie są tworzone predefiniowane ustawienia, więc ręcznie je wpisujemy, a w polu Common Service Port zostawiamy wartość –Please Select–.

Pozdrawiam,

Dimatheus