Odblokowanie portów w routerze

Witam, chciałbym się dowiedzieć jak odblokować porty w routerze TP LINK TL-WR543G.

Próbowałem zrobić to sam lecz mi to nie wyszło ponieważ nadal nie mogę połączyć się z serwerem.

Lista portów do odblokowania:

Porty: 12100, 12200, 12300, 12400, 12500, 12600

Możesz skorzystać z intrukcji obsługi tam jest wszystko ładnie opisane http://www.atel.com.pl/doc/05985ie.pdf :slight_smile:

NIestety, ale nie mogę tam tego znaleźć.

Mam akurat router, na którym chcesz przekierować porty. Wchodzisz w Forwarding>Virtual Servers, klikasz add new i wypełniasz jak na poniższym zrzucie, klikasz save. Przy czym podajesz swój adres prywatny, ja ustawiłem sobie 172.18.200.248/29, Ty zapewne masz fabrycznie ustawiony 192.168.1.0/24. Żeby przekierowanie działało, musisz mieć oczywiście publiczny adres IP od dostawcy.

post-47690-0-28944500-1389015366_thumb.p

Ustawiłem tak, nie wiem czy dobrze zrozumiałem: http://zapodaj.net/d2ba28cbb08ae.png.html

Lecz nie pomogło mi to w niczym. 

Adres 192.168.1.1 to zapewne adres twojego routera, Ty masz w to miejsce podać adres komputera, np. 192.168.1.100. To jaki adres ma komputer, na który kierujesz ruch na danym porcie sprawdzisz chociażby poleceniem ipconfig.

Czyli wpisałem adres IPv4 - http://zapodaj.net/a433d3752094e.png.html

Nadal mi to nie pomogło, czy adresy IP które podałem w pierwszej wiadomości nie są do niczego potrzebne ? 

Dodam, że chodzi o połączenie z grą, jakieś dwa tygodnie temu zaczął mi wyskakiwać problem ‘Błąd podczas łączenia się z serwerem’. Wcześniej wszystko mi działało dobrze, bez routera po bezpośrednim połączeniu z modemem wszystko działa prawidłowo, więc problem na pewno tkwi w routerze.

Pierwsza rzecz, to podajesz IP komputera, na którym działa serwer, który nasluchuje na tych portach. Po drugie, jeśli to Ty łaczysz się z serwerem, to nie musisz przekierowywać żadnych portów, bo NAT wie, gdzie kierować pakiety z połączeń nawiąznych. Jeśli serwer wymaga, choć nie powinien, mieć dostęp do twojej sieci lokalnej, pomimo że tak nie powinno być, to skorzystaj z UPnP, router automatycznie przekieruje odpowiednie porty.

Nie, nie są.

Sprawdź ustawienia zapory na routerze, ewentualnie na próbę wyłącz zaporę, ale UPnP powinien załatwić sprawę.

Nie wiem czy jest różnica pomiędzy odblokowaniem, a przekierowaniem portów, ale mi kazali odblokować porty, ponieważ z niewiadomych przyczyn same się zablokowały. Kazano mi skorzystać z tego poradnika:http://www.itpc.net.pl/showthread.php?tid=2514

Wyłączenie firewalla oraz UPnP nie pomaga.

Na tym routerze nawet jeśli zapora coś blokuje, to nie da się odblokować portów, a przekierowanie robi się dlatego, że ten router wykonuje NAT, więc ruch musisz najpierw przekierować. To co jest w poradniku, do którego podałeś link, to własnie nic innego jak właśnie przekierowanie portów, potocznie (choć błędnie) nazywane odblokowywanie portów.

Skoro wyłączenie zapory nie pomaga, to problem leży widocznie jeszcze gdzie indziej. Dostajesz od dostawcy w ogóle publiczne IP? Przejdź do zakładki Status , spójrz na sekcję WAN , odszukaj IP Address i sprawdź czy to adres publiczny. Prównaj sobie z tym co tu jest napisane :arrow: http://forum.dobreprogramy.pl/temat/361832-ip-publiczne-czy-prywatne-tu-si%C4%99-dowiesz-jak-sprawdzi%C4%87/

Oprócz tego routera masz jeszcze jakieś inne urządzenia, jakiś inny router albo modem?

Miałem inny router lecz stało z nim się to samo i zamiast próbować go naprawić kupiłem nowy i problem minął.

Jeśli router na interfejsie WAN uzyskuje od twojego dostawcy prywatny adres IP, to nic sam nie zdziałasz i przekierowywanie portów nic Ci nie da, ponieważ jesteś za NATem na routerze twojego ISP.

Pisałeś wcześniej, że masz jakiś modem i że na nim Ci działało, może jest to router z modemem kablowym do obsługi DOCSIS i to może na tym routerze włączony jest dodatkowy NAT.

Kompletnie nie rozumiem tego co piszesz, ponieważ nie znam się na tym wcale.

Czy istnieje jakieś rozwiązanie mojego problemu?

Pisałem wcześniej, że mam modem i że na nim działało, lecz tak samo zostało zablokowane, następnie kupiłem nowy modem i znów stało się to samo po dłuższym czasie, teraz ani jeden ani drugi nie działają. Więc chciałbym znaleźć rozwiązanie tego problemu, bo mało sensu ma wydawanie pieniędzy na nowy router skoro jest on ‘praktycznie’ w pełni sprawny.

Jakbyś napisał co to jest za modem, to byś dawno uzyskał jakąś konkretną odpowiedź. Piszesz ogólnikami, to i ja Ci odpowiadam ogólnikami.

TP LINK TL-WR543G - router

Motorola SB5101E - modem

Ten modem raczej nie NATuje połączenia, więc powinieneś mieć publiczne IP, no chyba że operator Ci zmienia raz na publiczne raz na prywatne, co jest raczej wątpliwe.

Opcja jest taka, reset routera do ustawień fabrycznych i ponowna konfiguracja. Jeśli to nie pomoże, pomyślimy co dalej.

Jest możliwe, podłącz modem do portu LAN zamiast do portu WAN i na routerze (TP Linku) wyłącz serwer DHCP.

Przywrócenie do ustawień fabrycznych - przyciskiem reset na routerze, czy poprzez przeglądarkę ?

Przywrócenie do ustawień fabrycznych i ponowa konfiguracja nie przyniosła żadnych skutków.

Rozumiem, że komputer ma być podłączony od portu LAN a nie od modemu? Czy chodziło Ci że komputer jest podłączony od modemu poprzez rozgałęzienie?

Gdy tak zrobiłem komputer w ogóle nie mógł połączyć się z internetem.

Przekierowanie rozumiem zrobiłeś, a firewall na routerze wyłączyłeś? To podepnij modem do portu LAN, wyłącz serwer DHCP i zobacz jak wygląda sytuacja.

Firewall mam wyłączony oraz przekierowanie zrobione oraz DHCP wyłączone. Modem podpiąłem do portu LAN następnie kablem połączyłem komputer z portu LAN.

Niestety komputer w ogóle nie mógł połączyć się z internetem. Rebootowałem modem, oraz kartę sieciową.

Możliwe, że tu potrzebny będzie kabel krosowany, choć wątpię. Sprawdzę u siebie i dam znać, ale to raczej jutro, bo dziś już nie dam rady.