Odczyt plików w cmsie


(Evo Ix) #1

Witam.Zrobiłem nowe foldery do plików które się znajdują.Chciałbym zrobić żeby tylko treść się zmieniała a them żeby został ten sam.Podam przykład. np . folder wrc/aktualnosci.php i chciałbym żeby było to samo co np. w newsach tylko inna treść . jak to zrobić żeby tak było .Proszę o pomoc.do czynienia z cms-em mam pierwszy raz więc proszę o wyrozumiałość i pomoc .

Pozdrawiam


(L337 Crew) #2

Ja proponuję coś stąd:

http://helion.pl/katalog/93,0,0.html

Po przeczytaniu książki powinieneś móc programować w php, wiedzieć co to jest cms i jak go wykonać.


(Evo Ix) #3

a nie można np powiedziec jak to się robi... ?? tak w skrócie


(L337 Crew) #4

evoix tu nie chodzi o to, że nie chcę Ci powiedzieć, tylko bez sensu byś się za to brał nie mając jakiegokolwiek pojęcia. Tym bardziej, że programowanie to twórczość programisty, a nie jakiegoś przepisu... Nie można więc jednoznacznie powiedzieć "jak to się robi".

Polecam lekturę książki, bo już za 30 zł (lub mniej - zależy jak Ci idzie przyswajanie wiedzy) możesz takową nabyć. Po zaznajomieniu się z dowolnym językiem skryptowym, działającym po stronie serwera będziesz w stanie napisać cms’a bez zadawania głupich pytań. Dodać muszę również, że chyba nie do końca wiesz co to CMS. Ludzie piszą na allegro, na forach zachwalając swoje produkty. Później ktoś się tego naczyta i jest zdezorientowany.

Świadczy o tym tytuł pierwszego postu: „odczyt plików w cmsie”. Czy sądzisz, że jest to jakiś język programowania? Czy uważasz, że bez cms’a nie da się odczytać wspomnianych plików? Że cms to katalog na serwerze i nic więcej? Może wreszcie krótko i zwięźle wyjaśnię (przynajmniej się postaram) co to takiego:

Zbiór skryptów języka działającego po stronie serwera i użytecznego na stronę www, pozwalający na łatwe zarządzanie wszelkimi treściami na sajcie. Nie musisz kopiować pliku by zrobić nową podstronę, bo takie rzeczy możesz trzymać np. w bazie danych i wszelkie aktualizacje przeprowadzać z poziomu strony www w bardzo łatwy sposób.

Powiedz mi teraz co to ma wspólnego z tym, co opisałeś w pierwszym poście :slight_smile:


(Evo Ix) #5

yyy... chyba nic ....a znasz może jakieś on-line kursy?? no bo kurde kupować książkę i zapłacić za hosting to też A moi starsi nie dokładają do tego. Wiec wiem co to jest cms.To jak mogę o tym napisać ...bo już naprawdę... ja mam dopiero 14 lat i dlatego o to wszystko pytam.

Na informatyce prawie takie małe rzeczy się uczymy.Próbuje zrobić coś ponad program.


(L337 Crew) #6

HTML:

http://kurs.browsehappy.pl/

http://webmaster.helion.pl/kurshtml/

http://www.kurshtml.boo.pl/

PHP:

http://webmade.org/kursy-online/kurs-php.php

http://kursphp.ovh.org/index.php?id=hello

  • niezastąpiony manual:

http://www.php.net/manual/pl/index.php

Odnośnie kosztów - z początku wystarczy coś darmowego.

Do ćwiczeń na własnym kompie zainstalujesz webserv lub xampp i będzie dobrze. Polecam książkę, bo z niej jest się o niebo łatwiej nauczyć.


(Evo Ix) #7

a podaj link książki który twoim zdaniem bedzie idealny dla mnie (oczywiście książki)