Witajcie. Przedstawię może sytuację. Mam plik index.php w katalogu głównym. W katalogu gfx mam część strony (jest tam plik strona.php oraz reszta plików, które z niego korzystają). Pytanie jak wstawić do określonego diva czy klasy w index.php tę stronę pliku z strona.php (tak by wyświetlała się tak samo jak gdyby ja otworzyć normalnie, jednak by była wewnątrz tej nowej)? Próbowałem coś z include, reqiure, ale owszem otwiera się, ale tylko tekst, tak jakby plik strona.php nie miał powiązania ze skryptami etc… Jeżeli ktoś mógłby pomoc i ma pomysł jak to rozwiązać to byłbym wdzięczny. Ja nie jestem az takim ekspertem w PHP.
Dzieje się tak, że dokument index, po wczytaniu strona.php, odwołuje się do tych plików, poszukując ich w katalogu gdzie znajduje się index.php.
Stwórz np. jakis dokument php, w którym zdefiniuj sobie ścieżkę do katalogu gdzie jest strona np. “strona/”. I w strona.php odwołuj się do tamtych plików np. przez $sciezka = $to_co_w_tamtym_pliku.“tresc.php”; include $sciezka;.
Bądź po prostu mając strona.php i całą resztę np. w katalogu strona, odwołuj się w strona.php przez include “strona/tresc.php”, lecz gdybyś kiedyś zmienił folder, to będziesz musiał edytować cały plik strona php, a w górnym przykładzie tylko 1 linijkę 
Hmm nie bardzo rozumiem. Mógłbyś to jakoś szerzej opisać? Na chwile obecną mam taka strukture plików:
index.php + folder strona (w nim jest plik strona.php + cała reszta tego z czego korzysta strona.php) + foldery z jakich korzysta index.php, (images itd.) I właśnie nie bardzo rozumiem tę pierwszą wersje. Mam stworzyć plik sciezka.php i umieścić go w głównym katalogu. Odwołać się w nim do do czego do “strona/”? czy co? Co wpisywać w miejscu “$to_co_w_tamtym_pliku” i gdzie to wpisywać? Do jakich plików odwołać się w strona.php? bo include(“sciezka.php”); to w index.php tak? Sorki, ale pogubiłem się dość mocno. Jakbyś mógł to może jakoś rozpisać.
EDIT: łapatologicznie tak to rozumiem:
1.Stworzyć plik sciezka.php i w nim include(“strona/katalog tego z czego korzysta strona.php”); i tak linijki wstawiać. Umieścić go tam co index.php
- Wstawić include sciezka.php do index.php tak?
plik np. sciezki.php w głównym folderze tam gdzie index.php
<?php
$sciezka = "strona/";
?>
plik strona.php
<?php
include "sciezki.php";
/* Twoja tresć strony i nagle musisz wczytać plik który jest w tamtym katalogu */
include $sciezka."strona_do_wczytania.php"; // znajdująca się w tamtym folderze strona :)
?>
index.php
<?php
include "strona.php";
?>
Nie wiem nie wychodzi mi. Masakra :P:) Zrobiłem jak napisałeś i dalej wczytuje mi się sam tekst tyle, że tryliard razy. I nadal nie wczytuje mi tych skryptów jakich używa strona.php, nie mam nawet zdjęć. Nie wiem co źle robię. Dlaczego w 3 kodzie jest include “strona.php”;, a nie include “strona/strona.php”;, skoro strona.php jest w innym katalogu?
tak tak, masz rację, mój błąd; ) Jak po tej poprawce nie będzie Ci działało to wrzuć swoje kody 
Zrobiłem na sucho, w nowym folderze w strona.php dałem zwykły tekst i nic. Nie wiem też czy w 2 kodzie nie ma być include “/sciezki.php”;, ale próbowałem i tak i tak. Nie działa. W strona_do_wczytania.php wpisałem strona.php bo tę chcę wczytać. I serio nie wiem jak to zrobić. Oto kody plików jakie mam i ich układ, może wyłapiesz błąd.
Układ:
1.Katalog główny
1a. index.php
1b.sciezki.php
1c. katalog strona
-strona.php
i kody z plików
sciezki.php identyczne jak podałeś, strona.php
<?php
include "sciezki.php"; //dawałem też include "./sciezki.php";
dowolna treść
include $sciezka."strona.php"; // znajdująca się w tamtym folderze strona :)
?>
no i w index.php dodałem w odpowiednim divie kod i wgląda to tak:
<?php include “strona/strona.php”; ?>
[/code]
No i działa. To czemu tu nie działa, nie wyświetla zdjęć, nie korzysta ze stylu przypisanego do strona.php i w ogóle jest tylko sam tekst. Już naewet żywcem zdarłem z przykładu z odpowiednimi ścieżkami. Tekst bez problemu wyświetla ale stylu, obrazków, nie pobiera skryptów itd.
Bo tylko do scieżka masz dać to $sciezka. Resztę normalne (bo pewnie obrazki masz już w folderze images/ w katalogu głównym )
Powiem tak zrobiłem tak jak w podanym przykładzie(tym twoim). I nic tak jakby nie wiem no nie odczytywało JS, obrazków iitd. . katalog images jest oddzielny dla pliku strona.php i znajduje się w katalogu strona, ale przecież to właśnie powinno pobierać stamtąd chyba, bo próbowałem przenieść do głównego to to samo mam. Czemu proste rzeczy muszą zawsze być trudne:P
Wrzuć gdzieś to bo tak to będziemy postować w nieskończoność 
Może tak. Strona, która chcę zgrać to skrypt galerii. To na 90% to http://minishowcase.net/. Zmieniłem jednak index.php na strona.php żeby mi nie kolidowało wcześniej. Jak to wpakujesz, że to zadziała to jesteś mistrz, bo ja walczę już 4 dni i nic, po mojemu chyba się nie da 
Galerię masz w folderze strona, a chcesz ją wyświetlić przez wczytanie ją w głównym folderze?
Tak galeria jest w folderze strona(jak wpiszesz adres/strona, to masz galerie), a w głównym folderze jest katalog images, script i plik index.php (jest to strona główna). I chcę wyświetlić galerię w pliku index.php w określonym divie(wczytać tam ją).
Ok, mi ten skrypt na serwerze na kompie nie chce się w ogóle uruchomić, a nie mam czasu bawić się z tym dlaczego nie działa.
To z tego co rozumiem musisz w kazdym pliku tej galerii (którą masz w strona/) musisz dodać tą $sciezka;. I powinno pójść 
Po prostu ja chyba za tępy na to jestem. Black magic normalnie :evil: Czarna magia dosłownie. Jak sam widziałeś to są tam 3 pliki.: index.php, add_header.php i add_footer.php. Tam nie ma co i jak dodawać, bo dodałem już nawet na zapas wszędzie wszystko i nic. Albo mam tryliard razy to samo, albo nie mam nic. A co do tego czemu Ci to nie działa, to nie wiem jak wypakowałem uruchomiłem serw i działało. Coraz bardziej mam tego dość.Dobrze rozumiem dodać powinienem to:
include $sciezka."tresc.php";
PS: Masz cierpliwość do mnie hehe, dzięki Ci i za to dobry człowieku.
Wyciągnąłem jakieś przykładowe załączania plików z tego index.
require_once("libraries/general.bootstrap.php");
include("config/version.php");
a powinno być:
require_once($sciezka."libraries/general.bootstrap.php");
include($sciezka."config/version.php");
Jesteś jednak mistrz, już mam coraz więcej wyświetlone. Nie mam jednak ani menu, ani zdjęć, ale postęp trwa i jakoś mi się zapał odzyskał. Martwi mnie tylko takie coś:
itd. jak to zmieniać? normalnie poprzez “…/” czy tam /"?
Teoretycznie powinno wystarczyć "strona/extensions/slimbox… itd