Odczytywanie ustawień systemu z dysku z instalacją Windowsa

Witam,

Mam taką sytuację. Mam na biurku dysk z komputera, który umarł (Win 7 32bit). Potrzebuję z tego dysku odczytać ustawienia sieciowe umarniętego komputera. Za czasów XP windows bodajże zapisywał te ustawienia w ipconfig.dat w katologi z Winem. Jak jest w 7? Da się to prosto zrobić?
Boję się zbootować ten system, żeby nie stracić tych ustawień.

Nie wiem gdzie i czy w ogóle Windows przechowuje te ustawienia w pliku (raczej w swoim sławnym rejestrze), ale możesz je wyeksportować poleceniem netsh
http://www.informit.com/articles/article.aspx?p=1597099

1 polubienie

do tego musiałbym z dysku zbootować się do ssytemu. To mi się nie usmiecha. Poszperam jak się dobrać do rejestru bez bootowania i czy w ogole sie da. Thx

Taki pomysł na szybko… Postaw sobie taki oes jak był na umartym kompie, tyle że na jakiejś wirtualce i użyj tego hadeka jako dysku dla tego oes’a. Przy seven powinno ruszyć tak jak przy xp. Najwyżej zrobi sobie kilka rebootów żeby poogarniać jakieś tam ustawienia, ale sieć powinna zostać nietknięta - hasła, nastawy adresowań itp.
Zadziała to mniej więcej na zasadzie, jak się lata temu stawiało biegiem xpeki i siódemki z tzw. obrazu Ghost’a.
Jak się system podniesie już całkiem to ustawienia sobie albo wyeksportujesz - sposobów jest kilka, albo po prostu spiszesz ręcznie na papier i po sprawie :wink:

1 polubienie

Poradziłem sobie. Bardzo dziękuję za pomoc!

Jeśli kogoś interesuje rozwiązanie, którego użyłem to:

Robione z linuxa narzędzie użyte to ‘chntpw’

1. Kopia rejestru! Znajduję się on w \Windows\System32\config

2. Ustawienia siędzą w hive o nazwie SYSTEM. Więc wchodze do katalogu gdzie mam kopie rejestru, wydaje polecenie:

chntpw -e SYSTEM

ustawienia w moim wypadku siedziały w gałęzi:

\SYSTEM\ControlSet001\services\Tcpip\Parameters\Interfaces

(Aby wejść do tej gałęzi wydaje się polecenia podobne do tych z terminala/cmd. Jeśli wpisze się ? pojawi się pomoc z możliwymi komendami, np ls wyświetla co mamy w aktualnej gałęzi, cd NAZWA wchodzi tam gdzie chcemy. Program nie wspiera autouzupełniania ale możemy wpisać np cd Cont to wejdzie nam do pierwszej gałęzi której nazwa zaczyna się od ‘Cont’)

W interfaces będziemy mieli kilka gałęzi z ‘dziwnymi’ nazwami w stylu {94415D28-D731-4571-A6F5-906CE4B3E3E4} są to nasze interfejsy sieciowe. Musismy przeglądnąć który nas interesuję przez ls i wejśc do tego który ma nasze dane przez cd.

W jednym z nich znalazłem takie klucze:

58  REG_MULTI_SZ      <IPAddress>
58  REG_MULTI_SZ      <SubnetMask>
54  REG_MULTI_SZ      <DefaultGateway>

Program niestety domyślnie nie pokazuje wartości kluczy REG_MULTI_SZ i REG_SZ przy ls więc trzeba wydać polecenie:

cat IPAddress

które zwróci nam to co chcemy

Value <IPAddress> of type REG_MULTI_SZ, data length 58 [0x3a]
192.168.8.10
172.16.3.10

PS. Da się tym programem edytować rejestr Windowsa, przeglądać hasła użyszkodników etc

2 polubienia

Z tego co mi wiadomo, rejest to przeglądarka plików cfg :wink:

Mi nic nie wiadomo, a stawiałem raczej na baza danych :stuck_out_tongue_winking_eye:

Fakt… chntpw da radę… Całkiem o nim zapomniałam :wink: Działa fajnie nawet spod Wine.
Jeszcze można wyciągnąć jakieś tam rzeczy z plików .ini jeśli dana apka w nich coś zapisuje, ale to wiadomo.