Odgłosy dysku twardego


(Drass) #1

Witam

Od pewnego czasu mam problem z moim dyskiem twardym, jest to: WDC WD10EAVS-00D7B1. Problem polega na tym, że dysk wydaje osobliwe odgłosy. Coś jakby ciche, ale intensywne wirowanie, a kiedy przewijam rolką w przeglądarce słychać cichy zgrzyt. Dźwięki te wcześniej nie występowały, co więcej dysk należał do tych nie wydających jakichkolwiek dźwięków. Postanowiłem stworzyć dla niego tzw. mat-boxa. Zrobiłem go z resztek matu bitumicznej i mat wyciszających firmy be quiet. A szkieletem całego projektu była obudowa po starej nagrywarce CD  :E. Niby ciszej jednak dalej irytuje ucho. Co więcej temp. podskoczyła z 33  do 42 stopni. Przeprowadziłem skanowaniem systemowym programem w poszukiwaniu błędów oraz ich automatycznej naprawy. Proces ten nic nie wykrył. Przeprowadziłem 4h skan HD TUN-em:


 i jak widać wszystko wygląda dobrze. 

 

Przeprowadziłem również benchmark-read w powyższym programie, ale nie wiem za bardzo jak interpretować poniższy obraz na wyjściu:


 

Proszę o interpretacje.

 

Zacząłem już rozglądać się za jakimś profesjonalnym rozwiązaniem problemu i natrafiłem na to cudo:

http://allegro.pl/scythe-himuro-chlodzenie-i-wyciszenie-hdd-i4371551603.html

 

W opisie jest napisane, że " redukuje także hałas generowany przez wibracje. ". Teraz nie wiem czy ten produkt jest w stanie rozwiązać mój problem.

 

Będę wdzięczny za wszelką pomoc, pozdrawiam!

 


(falcon89) #2

Wstaw zrzut ekranu z karty Helath w HD Tune.

 

 

Co w tym dziwnego, zamknąłeś go puszcze która zatrzymuje ciepło w środku.


(G7996095) #3

Dysk “rzęzi”? 


(Drass) #4

Zrobił bym to, jednak po wejściu w opcje Health nic się nie pojawia. Pomimo, że mam włączonego smarta w biosie. 

 

Bliżej, tak jak by głowice było słychać. Przy operacjach z wykorzystaniem prędkości dyskowych (kopiowanie) włącza się do duetu zgrzytanie.

 

PS. Przy jakiej temperaturze powinienem powrócić do normalnego umiejscowienia hdd ?


(mrFreeze) #5

Zobacz jeszcze Crystal

 

http://storage.dobreprogramy.pl/narzedzia/CrystalDiskInfo6_1_14-en.exe


(Drass) #6

W programie CrystalDiskInfo nie wykrywa mi dysku. Wygląda to tak jak poniżej:

24bqhoz.jpg

 

Po najechaniu na opcje Dysk z menu nie rozwija się menu.


(mrFreeze) #7

Podmień jeszcze kabelek SATA. Zobacz czy w MHDD pod F8 będzie widoczny smart. Zrób zdjęcie i wrzuć linka.

 

http://www.nirvanowiec.republika.pl/MHDD.html


(Drass) #8

Obecnie mój aparat do zdjęć jest serwisowany. A “Print Screen” w wierszu poleceń nie znajdzie zastosowania. 


(G7996095) #9

Ściągnij WD Data Lifeguard i przeskanuj firmowym narzędziem WD. To powinno znaleźć twój napęd a wyświetlony błąd powinien naprowadzić cię na problem.


(Drass) #10

Przeprowadziłem gruntowny skan tym programem WD Data Lifeguard i oto jego rezultaty:

29gonro.jpg

54u2ok.jpg

 

Natomiast kiedy próbuję uruchomić opcję SMART w programie, mam takie coś:

keuohs.jpg

 

Bardzo dziwna sprawa, to moje dużo starsze dyski podchodzą pod tę opcję SMART, a tutaj dysk kupiony w 2011 nie. Co dalej?


(falcon89) #11

Nie wygląda to najlepiej (jest sporo głosów o problemach z tymi dyskami).

 

Wykonaj kopię plików.

 

Czy dysk jest jeszcze na gwarancji?


(Drass) #12

W momencie kiedy go kupowałem głosy podniecały się jakie to nie są ciche i nie grzejące się urządzenia. Teraz widzę wyszło szydło z worka. Dysk niestety nie jest na gwarancji.


(G7996095) #13

Czemu SMART masz wyłączone?

 

EDIT: Czemu pod gwarancję nie pod chodzi? Mój Caviar Blue 5 letni miał jeszcze 58 dni w zapasie (diagnostyka nawala w sobotę i jutro wysyłam go do serwisu) a twój 3 letni dysk już pod gwarancje nie pod chodzi? Próbowałeś go zarejestrować na stronie WD?


(Drass) #14

Mam pisemną rękojmię sklepu na 36 miesięcy. Jednak fakt nie rejestrowałem go na stronie. Co do smarta w biosie jest włączony więc skoro “go” nie ma to znaczy, że nie ma go w zestawie :D. Dziwna sprawa, ale tak jest.

 

PS. Podaj mi link do rejestracji nie widzę odnośnika na stronie wd


(G7996095) #15

https://westerndigital.secure.force.com/ind/id_userregistration 

 

Rejestrujesz się, dodajesz sprzęt, zgłaszasz RMA, drukujesz to co ci przyjdzie na maila i wysyłasz. Ja dzisiaj wysyłam, bo dysk nie przechodzi diagnozy i wstępnie coś wyświetla o bad sectorach. 


(Drass) #16

Oni tam nie mają otwartej rejestracji, tylko logowanie. Co to RMA?


(G7996095) #17

Wyjątkowo ciężko było nacisnąć “Support”, prawda? 

https://westerndigital.secure.force.com/ind/?lang=en 


(Drass) #18

Support to nie synonim Register.

Konto założyłem jednak po podaniu SN produkt nie przechodzi poprawnie rejestracji, wygląda to jak na poniższym screenie:

qnnt4k.jpg

 

Wpisując SN z karty gwarancyjnej dostrzegłem, że mam jeszcze 3 miesiące gwarancji sklepu. Jednak tam chcą ażeby dokładnie im opisać w paczce zwrotnej objawy usterki. Tutaj moje pytanie co jemu właściwie jest ? zakładam, że mam im odesłać sformatowany dysk, zerować też powinienem?

 

PS. Nawet maila do nich napisać nie można, po wprowadzeniu numeru modelu wyskakuje błąd w “bazie wiedzy”

 

Finalizując:

Serwis na ten dysk dał 2 lata, sklep dał 3. Opisane problemy z dyskiem nie podlegają wymianie dysku i nawet gdybym im go z takimi objawami wysłał, oni by mi go odrzucili. Wg, nich odgłosy dysku po pewnym czasie są czymś naturalnym. Poradzili mi ażeby wyzerować dysk, tak też zrobiłem i SMART powrócił. Ostatecznie wyciągnąłem dysk z bitu box’a własnej roboty. Przy tych upałach jego tem. dochodziła do 50 stopni, a on sam jest w stanie wytrzymać 55, stąd takie posunięcie. Odgłosy dysk wydaje jednak dzięki zerowaniu są dużo dużo mniej uciążliwe. Dziękuję wszystkim za udział w wątku. Pozdrawiam