Mam do was prośbę. Otóż muszę odinstalować obecny system Windows Xp professional i zainstalować Windows Xp home edition. Jest tak ponieważ wykrywa iż na komputerze jest zainstaowany system piracki ( nie jestem piratem , nie wiem jak to się stało, wiem , że to brzmi głupio), a mam oryginalny system Windows Home edition, płyta, klucz itd. wszystko jest. Tyle, że nie wiem jak się za to zabrać, czy powinienem zrobić kopię zapasową dysku, jak odinstalować system, a następnie zainstalować. Czy wszystko jest przy odinstalowywaniu usuwane. Jakby ktoś mógł niech opiszę całą tą “sekwencję” krok po kroku.
jak masz orginalny home edition to co sie dziwisz żę wyskauje powiadomienie i nielegalnym systemie skoro masz profesional edition zainstalowany ,twoje dane ktore niechcesz stracic poprostu przekopiuj na inną partycje,systemu nie da sie tak poprosu odinstalowac musisz sformatować dysk i postawić system od nowa
Ja się nie dziwię. To, że jest inny system zainstalowany wiem od dawna i to, że z tego powodu wyskakuje komunikat, że mam piracki system (gdy jakimś cudem zainstaluje się program microsoftu do sprawdzania legalności systemu) też wiem. Dlatego chcę ten system odinstalować i własny oryginalny zainstalować.
Tak sformatowac musze ale ze wzgledu na to ze jestem w tym wszystkim jednak zielony prosilbym o jakas bardziej szczegolowa instrukcje jak tego dokonac.
Kamyk00 , odinstalowanie polega na całkowitym wyczyszczeniu dysku C:\ czyli tracisz wszystkie dane z tego dysku
Przed formatowaniem przenieś wszystkie ważne (dla Ciebie) pliki na inną partycje , eksporyuj kontakty z komunikatorów do serwerów , zapamientaj/zapisz mail i hasło.
nie można zainstaliwać starszej/gorszej wersji systemu na nowszej - nie zainstalujesz home na prof. tak zamo jak nie zainstalujesz sp na viste - instalator nie pozwoli
Ściągnij sobie g-parted > zrób dysk startowy na CD > odpal do spod BIOS’u i zrób format c:\ -polecam na ntfs