Odinstalowujące się same sterowniki ATI


(Marshor) #1

Witam.

Mam dość duży problem z kartą graficzna "Radeon 9600 Series" a raczej ze sterownikami do niej. Mój problem jest następujący.

Po zainstalowaniu sterowników do tejże karty (z oficjalnej strony producenta) wszystko jest OK. Lecz po jakimś czasie używania jej (np. grając w jakąś grę), w czasie od 5 min do nawet kliku godzin, gra mi się zawiesza i wyskakuje błąd ATI. Okazuje się, że sterowniki same się odinstalowują.

Mało tego, jak uda mi się zainstalować i pograć godzinkę i gdy zrestartuje komputer, sterowniki (wraz z ponownym uruchomieniem komputera) też się odinstalowują.

Problem ten jest dla mnie bardzo uciążliwy, ponieważ wciąż muszę na nowo instalować sterowniki, a w czasie gry bardzo często zapisywać stan gry (w obawie przed zawieszeniem gry). Liczę więc na pomoc.

Próbowałem już cos z tym zrobić. Chodząc po necie i czytając o różnych problemach z ATi postanowiłem ściągnąć

  • AVG Anti-Spyware

  • Spybot - Search & Destroy

  • RegCleaner

i wszystkimi tymi programami (w najnowszej wersji) zeskanowałem komputer. I nic. Zainstalowałem też

http://img503.imageshack.us/my.php?imag ... tuuul9.jpg

Taki wyskakuje mi komunikat, w momencie, gdy zawiesza mi się gra (padają właśnie wtedy sterowniki). Pilnie proszę o pomoc.

PS Dodam, że ściągnięcie innej (nowej) wersji sterownika takze nie pomogło.

-Microsoft Net Framework (też najnowszą wersję)

i to takze nie pomogło. Proszę o pomoc.


(Seba86mu) #2

marshor , pobierz i zainstaluj ATI CATALYST 5.8 (to najlepsze sterowniki dla Twojej karty graficznej).

Przed instalacją powyższego sterownika, odinstaluj najpierw obecny (START -> Panel sterowania -> Dodaj/Usuń programy -> ATI DISPLAY DRIVERS /usuń/)

Po instalacji powyższego sterownika i ponownym uruchomieniu komputera, zainstaluj najnowsze biblioteki DirectX 9.0c (Instrukcja instalacji bibliotek DirectX 9.0c).


(Marshor) #3

Nic, kurczę. To samo. Odinstalowuje stare sterowniki, instaluje nowe i wszystko działa. Potem instaluje te biblioteki (zgodnie z instrukcją, na pewno dobrze). Więc restartuje kompa, by sprawdzić, czy coś to dało i nic. Włączam pierwszą lepszą grę (tony hawk'a) i gra się zawiesza i pojawia się znane mi juz okienko (screen dwa posty wyżej). Ktoś ma radę co jeszcze mogę zrobić?

Zamierzam przeinstalować Windowsa i stąd pytanie (lakoiczne) czy przy przeinstalowaniu Windowsa jest jakis problem z zachowaniem pozostałych danych na dysku? Robi sie jakis format czy coś?

Pozdrawiam


(Supinski Aleksander) #4

może coś w windowsie padło. Spróbuj zrobić przywracanie systemu


(efazeti) #5

może spróbuj użyć programu drivecleaner3 do wyczyszczenia systemu ze sterowników a następnie zainstaluj te catalyst 5.8

a co do przeinstalowania windowsa to jeśli chcesz system od nowa stawiać to trzeba zrobić format partycji z systemem (tracisz wszystkie dane na niej)


(Marshor) #6

Nic nie pomogło. Zapewne czeka mnie przeinstalowanie Windowsa. Dzięki za pomoc.


(Marshor) #7

przeinstalowalem Windowsa razem z formatem dysku. Na 'czysto' zainstalowałem wszystko co trzeba (począwszy og sterowników plyty glownej, przez net frameworki, sterowniki ATI, skończywszy na DirectcieX) i ABSOLUTNIE NIC NIE POMOGŁO! A więc skoro to nie jest zadna wada systemu/windowsa, problem lezy w uszkodzonej karcie graficznej? Da do reklamacji czy jak? Przyjmą z takim problemem? czekam na odpowiedź


(Seba86mu) #8

Napisz, jaką posiadasz płytę główną (producent, model) ?


(Marshor) #9

Moja płyta główna

Gigabyte GA-K8U

Jeżeli dostanę poradę, aby wymienić kartę graficzną (co, wolałbym, żeby było ostatecznością) to możecie mi poradzić, jaką najlepszą karte graficzną mógłbym dostać na tę płytę główną?

Pozdrawiam


(JNJN) #10

A czasem nie masz coś kręcone w kompie?

Wyjmij kartę grafiki i dobrze wyczyść jej złącze stykowe i dobrze wsadź do portu - zobacz czy coś na karcie się nie przegrzewa.

Odłącz kompa od zasilania 230V, wyjmij baterię biosu na 30 minut, włóż i ustaw tylko co trzeba - nie dotykaj opcji karty grafiki i zapisz bios Save.

Odinstaluj stery i oprogramowanie karty, restart kompa i uruchom kartę na sterze systemowym XP, zastosuj ster catalyst np wersję 6.5 bez CCC.

Po restarcie z uruchom komenda dxdiag i zrób testy.

Jak dalej to samo - usuń stery i oprogramowanie karty i sprawdź kompa na innej karcie grafiki.


(Marshor) #11

Raport z EVEREST'a, odnośnie temperatury. Czy to jest ok?

--------[Czujnik]-----------------------------------------------------------------------------------------------------

Właściwości czujnika:

Typ czujnika SMSC LPC47M192/997 (SMBus 2Dh)

Temperatury:

Płyta główna 37 °C (99 °F)

Procesor 68 °C (154 °F)

Aux 35 °C (95 °F)

Seagate ST380011A 46 °C (115 °F)

Wentylatory:

Procesor 2997 RPM

Wartości napięć:

Napięcie rdzenia procesora 1.44 V

+1.5 V 1.67 V

+2.5 V 2.55 V

+3.3 V 3.32 V

+5 V 5.16 V

+12 V 12.13 V

Debug Info F FF FF FF FF 00 FF 00 FF

Debug Info T C8 44 25 23

Debug Info V C4 7B C1 C6 C2

Tam niżej coś jeszcze o Radeonie w czujnikach jest:

B01 D00 F00: Sapphire Radeon 9600 Pro Video Adapter

Offset 00: 02 10 50 41 07 00 B0 02 00 00 00 03 08 FF 80 00

Offset 10: 08 00 00 E8 01 90 00 00 00 00 00 F9 00 00 00 00

Offset 20: 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 4B 17 00 02

Offset 30: 00 00 00 00 58 00 00 00 00 00 00 00 10 01 08 00

Offset 40: 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 4B 17 00 02

Offset 50: 01 00 02 06 00 00 00 00 02 50 30 00 1B 02 00 FF

Offset 60: 12 03 00 1B 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00

Offset 70: 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00

Offset 80: 05 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00

Offset 90: 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00

Offset A0: 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00

Offset B0: 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00

Offset C0: 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00

Offset D0: 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00

Offset E0: 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00

Offset F0: 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00

B01 D00 F01: Sapphire Radeon 9600 Pro - Secondary Video Adapter

Offset 00: 02 10 70 41 07 00 B0 02 00 00 80 03 08 20 00 00

Offset 10: 08 00 00 F0 00 00 01 F9 00 00 00 00 00 00 00 00

Offset 20: 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 4B 17 01 02

Offset 30: 00 00 00 00 50 00 00 00 00 00 00 00 FF 00 08 00

Offset 40: 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00

Offset 50: 01 00 02 06 00 00 00 00 02 50 30 00 1B 02 00 FF

Offset 60: 00 02 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00

Offset 70: 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00

Offset 80: 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00

Offset 90: 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00

Offset A0: 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00

Offset B0: 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00

Offset C0: 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00

Offset D0: 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00

Offset E0: 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00

Offset F0: 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00


(JNJN) #12

Co to za CPU - trochę wysoka, sprawdź temperaturę CPU w biosie, ale to nie powinno mieć wpływu.

Chłodzenie dysku popraw - też za duża temperatura.

Konserwacja kompa porządna.

I zrób co pisałem.


(kozunio12) #13

jak to nie pomoże to zainstaluj sterowniki omega driver