Witam
Planuję stworzyć sieć w domu, która z założenia ma być izolowana od reszty.
Główna sieć to ADSL NETIA, czy istnieje możliwość aby drugim routerem albo switchem stworzyć drugą sieć, która będzie odizolowana od reszty?
Witam
Planuję stworzyć sieć w domu, która z założenia ma być izolowana od reszty.
Główna sieć to ADSL NETIA, czy istnieje możliwość aby drugim routerem albo switchem stworzyć drugą sieć, która będzie odizolowana od reszty?
Przez switch, to nie za bardzo (oczywiście są “profesjonalne” switche z właśnie takimi cudami jak VLAN ale tutaj nie ma sensu pchać tego - zwłaszcza, że to była by jedyna zaleta,a z wad cena). Tutaj trzeba by ustawić router i DMZ na głównym routerze.
Czyli mógłbym kupić taki router https://www.wifi-shop24.com/TP-Link-TL-WR841ND-24-GHz-WiFi-DSL-Router-2x2-MIMO-300Mbps wpiąć go do głównego routera i ustawić ten drugi router na DMZ?
BTW. Zauwazyłem, że netiaspot umożliwia konfigurowanie VLAN na portach
Tak możesz wpiąć go [tego TP] do głównego i na nim ustawić DMZ tego routera drugiego. I tutaj nie ma to chyba jakiegoś większego znaczenia jaki to będzie router.
Pewny jesteś, że chcesz budować sieć na 100Mbit? Kup coś na 1Gbit.
Główne łącze to 20 Mbit, drugie odizolowane łącze będzie max 10 Mbit więc chyba nie potrzebuję 1Gbit?
Jeżeli nie potrzebujesz sprawnie wymieniać informacji / plików między komputerami w tej podsieci - to nie.
Jeśli masz jakiś Netiaspot i planujesz kupować router, to kup sobie router od Mikrotika. Do Vlanow potrzebujesz routing, TP Link Ci tego nie zapewni. Na MT możesz użyć sprzetowego switcha z vlanami lub kupić 16 portowy zarzadzalny switch netgeara lub tp linka w cenie 300 do 400 złotych.
Tylko po jaką cholerę mu 16 portowy switch za 400 zł skoro planuje kupić TP-LINKa z 4? Myślę, że zna swoje potrzeby
Ja również poleciłbym Mikrotika, myślę, że nawet ten najtańszy https://routerboard.com/RB941-2nD-TC będzie wystarczający pod takie skromne łącze, podłączasz go portem WAN do portu LAN netiaspotu i na nim jesteś w stanie skonfigurować dwie odizolowane od siebie sieci, czy to w osobnych VLANach czy bardziej prymitywnie odpowiednimi formułkami w firewallu. Decyzja czy zrobisz to przy użyciu DMZ czy Mikrotika należy do Ciebie
Mozna 8 portowy. Jakbyś doczytał, napisałem że switch jest jedna z opcji.
Z doświadczenia wiem, że nie każdy zna swoje potrzeby. Gdyby wiedział co kupić, nie pytałby na forum.
Możesz jeszcze użyć Ubiquiti EdgeRouter ER-X i wyodrębnisz na firewallu/vlanach co tam będziesz chciał.
Jeśli możesz, to napisz co chcesz wyodrębniać. Zakładam, że monitoring/ alarm/ coś z inteligentnego domu? Jeśli tak, to lepiej będzie zastosować jakiegoś taniego switcha zarządzalnego (przez zarządzanie rozumiem tworzenie vlanów). Jak to będzie typowy monitoring z kilkoma kamerami i rejestratorem, to kup oddzielny switch tylko pod to.
[Przemek]