Odłączanie internetu przez drugą osobę

Witam serdecznie! Postanowiłam się do Was zwrócić, drodzy forumowicze, w akcie wielkiej bezsilności :frowning: Mój komputer podłączony jest do internetu przez kartę bezprzewodową. Mój brat natomiast korzysta z przewodu Ethernet. Oba komputery podłączone są do Liveboxa. Mojemu bratu podobno przeszkadza moje korzystanie z internetu gdy on gra w Tibię, więc po chamsku odłącza mi internet, najprawdopodobniej z poziomu ustawień routera. Z idiotą niestety nie pogadasz, stąd więc moje pytanie do Was: jak mogę się zabezpieczyć przed takim wyłączaniem? Bardzo proszę o życzliwą odpowiedź.

A w jaki sposób on Ciebie odłącza?

Jedyne co możesz zrobić to zmienić hasło dostępowe do logowania się Liveboxa i nikt poza tobą nie wejdzie do ustawień :slight_smile:

Po prostu robi coś ,co powoduje, że nie działa internet na moim komputerze.

Też mi to przyszło do głowy. Obawiam się tylko, że doleję oliwy do ognia, zaraz zacznie się mścić na inne sposoby. Ale chyba nie mam wyjścia. Dziękuję za podpowiedź.

Zmień ustawienia portu na jakim jest podłączony do liveboxa :wink:

Wtedy nie będzie miał połączenia z liveboxem i z internetem. Koniec grania w Tibię i grzebania w ustawieniach.

O, to brzmi nieźle :smiley: Podpowiesz mi jak to zrobić? :slight_smile:

Wchodzisz w konfiguracje routera - czyt. Livebox’a.

Sprawdzasz przez jaki port jest podłączony osobnik (żółty lub czerwony) jeśli opcja A przechodzisz w lewym menu w zakładkę TV przez ADSL i zmieniasz stan na Włączony, w przypadku czerwonego jest to Wideotelefonia przez ADSL.