Odłączenie baterii od laptopa

Cześć. Czy jest możliwość odłączenia baterii od laptopa (z poziomu systemu Windows czy BIOS) tak aby działał on tylko na zasilaczu ale bez fizycznego wyjmowania baterii? Szukałem takiej opcji w BIOS ale nic tam nie ma albo jestem ślepy.
Lenovo Ideapad 520-15IKB (81BF00K1PB)

Nie.

Zobacz czy masz / możesz mieć Lenovo Vantage - link Lenovo Vantage : Korzystanie z komputera stało się jeszcze łatwiejsze - Lenovo Support CL

Jeśli Twój laptop to wspiera, w ustawieniach zasilania powinna być możliwość włączenia tzw. trybu oszczędzania energii (co jest akurat idiotycznie przetłumaczone bo to nie oszczędza energię tylko baterię).
image

Dzięki temu bateria ładuje się do bezpiecznej wartości 60% przez co zużywa się dużo wolniej - a w razie potrzeby komputer nie wyłączy się jeśli ktoś niechcący odłączy kabel od zasilania.

Szkoda trochę baterii, jak leży to się bardziej degraduje, niż jak jest utrzymywana w ok. 70%, no i działa w laptopie jak UPS, a w przypadku gwałtownego skoku zapotrzebowania na energię jest trochę jak kondensator.

1 polubienie

Moja znajoma miała kiedyś taki świetny pomysł, ze swojej Toshiby wyciągnęła baterie i schowała do szuflady żeby się nie zużywała. Po roku czy może dłużej wybierała się w podróż i uznała ze teraz czas zamontować baterie. Jakie było jej zdziwienie kiedy okazało się że napięcie spadło do tego stopnia że laptop przestał ją wykrywać i ładować. Nowa bateria to było kilka stówek. Próbowaliśmy różnych rzeczy, trochę bez nadziei zrobiliśmy upgrade biosu i chyba coś to odblokowało bo dopiero wtedy laptop zaczął ją ładować. Także pseudo oszczędność miała prawie odwrotny skutek. Nie wiem kto ciągle powiela te mity o wyciąganiu baterii…