"odmazać" zamazane dane na obrazku


(Gg505) #1

Hej, znacie jakiś sposób, aby odmazać zamazane dane na obrazku w paint? zamazałem nie to co trzeba zapisałem i zamknąłem Paint, a oryginału nie mam i chciałbym to jakoś odmazać, znacie jakieś metody?


(Aleksander) #2

W większości wypadków niewykonalne.


(Gg505) #3

A w tej mniejszości jak to zrobić?


(Aleksander) #4

W tej mniejszości zależy, jakie narzędzie zostało użyte do "zamazania"; sprawa jest bardzo trudna i jeśli jesteś amatorem (a jesteś) to sobie odpuść. Wysokiej klasy specjalista być może mógłby podjąć się tego zadania, ale (jak napisałem) zależy to od bardzo konkretnego przypadku i zazwyczaj w ogóle jest niewykonalne. W tych nielicznych przypadkach, kiedy byłoby to możliwe - będzie kosztowało dużo pieniędzy, więc skalkuluj, czy te zamazane "dane" są tego warte.


(klopas) #5

jakby się używało photoshopa bądź gimpa to by się miało warstwy, paint ma nawet cofanie ostatniego kroku z limitem :stuck_out_tongue:


(imeehow) #6

Może by zainstalować jakiś program do odzyskiwania skasowanych danych i poszukać tego pierwotnego pliku. przecież wiadomo, że nowy plik nie jest zapisywany w miejscu starego, więc może ten pierwowzór jeszcze gdzieś na dysku leży nienadpisany?


(Tobster) #7

Recuva - > pliki graficzne - > głębokie skanowanie.


(Pawbrotm) #8

Masz Vistę/7?


(Gg505) #9

Chodzi o fakt, że tamten plik nie został skasowany, tylko został w Paint otwarty i zamazany pewien obszar i zapisany, a program zamknięty. Nim się zorientowałem, ze nadpisałem plik a nie zapisałem jako inna nazwę było za późno. To potrzebuję odzyskać.


(Pawbrotm) #10

Spróbuj użyć programu o nazwie Shadow Explorer (jeśli masz XP, to nie gwarantuję działania), otwórz punkt przywracania sprzed modyfikacji i spróbuj znaleźć plik.


(imeehow) #11

Dla ciebie to był jeden plik, ale komp ten zmodyfikowany plik zachował jako nowy, w innym miejscu, a stary skasował. Powinieneś poszukać tego starego pierwotnego pliku przy pomocy programów do odzyskiwania danych, chociaż po tak długim czasie używania komputera, prawdopodobnie został on już nadpisany przez nowe dane.