Nic się nie zmieniło, bo na każdym normalnym systemie Windows foldery mają zaznaczone tylko do odczytu. Nawet nowo utworzony folder jest tylko do odczytu. W linku jest wyjaśnione, że w przypadku folderów ten atrybut jest ignorowany przez system.
Nic się nie zmieniło, bo na każdym normalnym systemie Windows foldery mają zaznaczone tylko do odczytu. Nawet nowo utworzony folder jest tylko do odczytu. W linku jest wyjaśnione, że w przypadku folderów ten atrybut jest ignorowany przez system.
Inaczej może.
1.Co sie stało że nagle wszystkie foldery zmieniły się na ten tryb.
2.Czemu nie reaguje na moje zmiany?
Napisałeś na wstępie, że plik CFG skopiowałeś do danego katalogu - więc coś jest nie tak z tym plikiem, lub kopiujesz do nie tego folderu co trzeba. Napisz też na czym polega odmowa dostępu i w jakim celu chcesz zmienić ten atrybut (nie powinieneś go ruszać z kilku względów).
Kombinuj inaczej. W folderze to cfg, co masz, gdziekolwiek masz, przenieś choćby na pulpit i otwórz w notatniku. Skopiuj tekst.
Następnie otwórz nowe okno notatnika. Wklej z tamtego cfg zawartość i kliknij w plik - Zapisz jako
Plikowi daj nazwę cstrike.cfg i zapiszesz jako wszystkie pliki. - Plik ustawień (config) utworzony na Twoim komputerze, nie powinien mieć jakichkolwiek ograniczeń atrybutów.
Przeniesiesz potem ten nowy utworzony plik txt z rozszerzeniem .cfg do Folder ze Steamem/SteamApps/nazwa konta/counter-strike source/cstrike->cfg. Powinien działać bez problemu.
U mnie nie ma plików cfg tylko do odczytu. Mam ich 96, bo dużo narzędzi z nirsoft. Jeśli pobieram pliki txt z netu, to we właściwościach jest najczęściej opcja Odblokuj.
Nie wiem tylko, czy legalnie można pobrać z neta i wstawić u siebie czyjeś ustawienia CS.
Ale zanim skopiowałem do danego katalogu to już ten katalog ustawił się tylko do odczytu bo nie wczytał mi zmian ustawień w Grze. Zastanawiałem się czemu ich nie wczytuje skoro 10000 razy już zmieniałem w ten sposób i zawsze działało. Okazało się że folder jest ustawiony jako tylko do odczytu.
Jest to legalne, Config to ustawienia gracza typu Bindy WSAD (Lewo,prawo,przód,tył,skok) celownik, kolor celownika, grubość celownika i to wszystko. Wystarczy wejść na twitch’a każdego znanego gracza i sam podaje swój config w opisie kanału. Tu nie chodzi o plik gdyż on nie miał w swoich ustawieniach że jest tylko do odczytu.
W tym całym temacie chodzi mi o to że nigdy nie było tak że każdy folder bez względu na partycje był ustawiony jako Tylko do odczytu. Mam 2 partycje C (postawiony system) D (zainstalowane gry). I dziwne że system ustawił obie partycje jako systemowe ? Skoro mówicie że wszystkie foldery systemowe są tylko do odczytu. To jakim cudem folder z grą ustawiony jest jako systemowy ?
Co znaczy jako partycje systemowe?
To, że każdy folder, także ten nowo utworzony ma ustawiony atrybut tylko do odczytu (wypełniony kwadracik zaznaczenia) to normalne pod windowsem. Nie widzę problemu jeśli możesz zapisywać w tym folderze.
No właśnie wygląda to tak jakbym nie mógł. Bo ten plik Config powinien automatycznie wczytywać się podczas startu gry. A teraz żeby go wczytać to za każdym razem w konsoli musze wpisywać exec config
Aby się automatycznie uruchamiał skopiuj config i wklej go do pliku autoexec.cfg w folderze cstrike. Jeżeli takowego nie ma utwórz go, a gra powinna automatycznie wczytać linijki configu podczas uruchamiania.
Dobrze, to akurat wiem tylko wciąż problem z folderami tylko do odczytu występuje.
Ja w tym problemu nie widzę, tak powinno być dla grupy ‘Users’. Pokaż chociaż zrzut ekranu z właściwości takiego przykładowego katalogu (zakładka security i pokaż uprawnienia), pokaż też z linii poleceń:
Na moim XP’u też zostaje w Tylko do odczytu i żadnych problemów nie ma. Jestem na profilu z Upr.Administratora i też nie ma możliwości odznaczenia Tylko do odczytu. Nawet spróbowałem używać komendy icacls i żadnych faili nie wykazuje. Szczerze nie rozumiem problemu.
Pozdrawiam!
Na XP jest cacls. Tak dwa tygodnie temu udostępniałem wpierw w CMD poleceniem cacls “litera_dysku:\System Volume Information” /E /G nazwa_użytkownika:F - potem w trybie awaryjnym nadałem sobie uprawnienia i mam. Otwieram foldery punktów przywracania, mogę nawet w nich usuwać coś, czego nie chcę, żeby przywróciło.
Widzę, że na win7 x64 też jest cacls i icacls - i piszą na forum windows 7, że działa polecenie cacls litera_dysku:\Nazwa Folderu” /E /G nazwa_użytkownika:F
Więc użyj icals. Nazwy użytkownika nie musisz ukrywać.
Odnoszę takie wrażenie że nikt nie rozumie o co mi chodzi. Wiec ponownie tłumacze. Jeszcze tydzień temu nie było czegoś takiego że każdy folder był tylko do odczytu. Jeśli ściągałem jakiś plik to zmieniałem i normalnie reagowało na moje polecenia teraz jest inaczej i nikt mi nie wyjaśnia czemu tak się stało.
Wygląda to tak jakby system nie traktował mnie jako admina, czemu system nie słucha moich poleceń.
Pytanie zasadnicze - czy nie można cofnąć system do czasu, gdy dostęp do folderów był normalny? Nawet, gdy wystąpił jakiś błąd przez głupie nie odblokowanie pobranego pliku we właściwościach, to combofix mógł zepsuć system. Na combofixie trzeba się znać.
W zasadzie, to w sytuacji, gdy cmd nie rozpoznaje icacls jako polecenia, to przed kombinowaniem z atrybutami/uprawnieniami pasowałoby wykonać naprawę systemu z recovery, bądź z płyty instalacyjnej. Jest konsola odzyskiwania, czy są opcje uruchamiania w trybie awaryjnym. Dopiero wtedy, gdy w systemie wszystko powróci do normalności, można skorzystać z tutorialu autorstwa @picasso http://www.fixitpc.pl/topic/55-przyznawanie-kontroli-dla-plikow-i-folderow/
Zastanawia mnie tylko, dlaczego autor tematu “zaszalał” z combofixem i skanerami av. Nie pokusił się o skanowanie FRSTem i na pokazanie logów. Przecież w uszkodzonym, czy zainfekowanym systemie, trudno o normalne użytkowanie i modyfikacje uprawnień.
Dodam, że obrazek, to akurat spakowany skrypt ze strony ww tutorialu.
Dni które były podane w “Narzędzie przywracania systemu” były to dni aktualne w których już występował problem.
Naprawa systemu z przywracaniem systemu nie była możliwa tak jak opisałem wyżej. Natomiast naprawa z płyty instalacyjnej nie wykryła żadnych błędów. W trybie awaryjnym także nie miałem możliwości zmiany we właściwościach danego Folderu.
Czytałem na innych forach podobne problemy i były instrukcje od użytkowników na przeskanowanie komputera wszelkimi anty-wirusami także combofix-em. Mój błąd przyznaję że nie wkleiłem tutaj logów z programu. Wczoraj znowu postawiłem na nowo system i wciąż problem występuję. Nie wiem może to jakiś problem z virusem który siedzi mi na łączu (chociaż nie wiem czy takie coś jest możliwe gdyż się nie znam). Albo ktoś atakuję mój komputer i jakoś się wkradł gdyż głównie wieczorami odczuwam spory wzrost mojego pingu. Tak jak powiedziałem, nie znam się więc posługiwałem się instrukcjami także z innych for internetowych.
Problem nadal występuje, jakieś pomysły ?
Hej,
A ja myślę, że powinieneś jeszcze raz zerknąć do początkowych postów użytkownika Atis - coś pisał przecież o atrybutach dla folderów. Generalnie błędnie łączysz niedziałanie pliku cfg z występowaniem atrybutu tylko do odczytu w przypadku folderów. Problem musi być gdzieś indziej.
To akurat łatwo sprawdzić - instalujesz system z odłączonym internetem i sprawdzasz po instalacji, jak wyglądają atrybuty folderów.
Pozdrawiam,