Propozycja dotyczy umieszczenia w okienku odnośnika, np.:
Można by było zaznaczać, gdzie powinny otwierać się strony po kliknięciu w link.
Przydatne w dziale Bezpieczeństwo.
Każdy dołączony link na Wklej itp, otwierałby się osobno, można by było otwierać trzy logi na raz, zwykłym kliknięciem.
W dziale Pomocy ze sprzętem.
Obrazki linkowane, strony ze sterownikami itp. po kliknięciu standardowo otwierają się w tym samym oknie/zakładce i bywa, że dłużej trwa otwarcie ponowne tematu (np. Wstecz) niż otwarcie strony pod linkiem.
Jeśli przegląda się tematy cały dzień, jak w moim przypadku, często zapomina się o otwarciu w nowej karcie przez prawoklik.
Uważam, że opcja Otwórz w nowym oknie, mogła by być zaznaczona domyślnie.
Nie wiem też na ile contributorzy by to zaakceptowali, markdown nie ma opcji by to ustawić, więc link by się tworzył pewnie w składni html albo jakoś w locie przy budowie odpowiedzi w html dodawało.
Offtop: Ostatnio też widziałem że jako tag podpiął się link do aktywacji konta dobreprogramy i po usunięciu nie było frazy “zmienione tagi”.
Inna sprawa, miałem dwa/trzy razy, gdy pisałem odpowiedź i kliknąłem w link z posta powyżej, np. do frst wklejto, to wyskakiwało że strona nie istnieje.
Dopiero prawy klik i w nowej karcie otwierało link.
Znalazłem… jeszcze drugą sytuacje kiedy linki głupieją.
Jak są zbudowane w starym schemacie z phpBB / IP.Board i otwierane bezpośrednio z jakiegoś starego tematu - wtedy silnik Discourse próbuje przyoszczędzić nie ładując strony od zera.