Odpalenie pc bez podpiętej sekcji zasilania cpu

Cześć wszystkim, kilka dni temu zakupiłem MSI A320M PRO VD- PLUS + ryzen 3 1200. Wszystko mam podłączone do płyty przy czym w zasilaczu mam złącze 4 pinowe do zasilania CPU (PWR_CPU) a wymagane jest 8. Kontaktowałem się w tej sprawie z pomocą techniczną serwisu u którego zakupiłem i powiedzieli, że komputer odpali bez podpiętej “dodatkowej sekcji zasilania” a więc też tak zrobiłem. Natomiast jedyne co widzę po odpaleniu komputera to czarny ekran a tak to wszystko się kręci (karta graficzna, wiatrak, cooler od CPU + wszystkie ledy z płyty) + po włączeniu nie działa mi przyciski power ani reset muszę odpiąć wtyczkę od zasilacza.

Moje pytanie brzmi… radami pomoc technicznej moglem spalić płytę czy Jest to kwestia zwyczajnego podłączenia przejściówki z 4 pin na 8 i wszystko powinno banglac?

Nie.

Też nie, praktycznie każda płyta powinna wstać przy podpiętych 4 pinach.

Czyli to normalne, że komputer nie chciał wstać?
Moge normalnie wpiąć 4 piny, dodam może załącznik jak wygląda to wpięte.

Dodam jeszcze instrukcje MSI dotycząca pinów

Wpięte dobrze, natomiast nie podoba mi się śruba, którą przykręciłeś płytę główną do obudowy.

Co z nią nie tak?

Na moje oko to jest śruba do przykręcania boków obudowy. Grubsza, z rzadszym gwintem niż typowa śruba do mocowania płyty głównej. Wkręcała się lekko czy musiałeś się trochę wysilić? Jak wykręcasz to idzie bez problemu czy też wychodzi razem z dystansem wkręcanym do obudowy?

Wykręca się lekko, nie mam z nią problemów.
Co polecasz zrobić gdy ewentualnie uszkodzę jedno z wejść właśnie nie prawidłową śruba?

Tu akurat wystarczy wymienić dystans, więc dużych strat nie narobisz. Ale… być może jest więcej błędów montażowych. Obejrzyj raz jeszcze wszystkie przewody, może czegoś nie wpiąłeś do końca (np. dodatkowego zasilania grafiki).

Napisz jakie masz wszystkie podzespoły. Szczególnie zasilacz. Pamiętałeś o paście termoprzewodzącej pod chłodzenie CPU?

Grafika GTX 1050 więc dodatkowego zasilania nie potrzeba, ram 8 GB ddr4 good ram, zasilacz forton 300W, pasta była nałożona stockowa.

Jeszcze nie uruchamiałem komputera z podłączonymi 4 pinami.

To znaczy, że opisywany czarny ekran to był efekt włączenia komputera BEZ podpiętego zasilania CPU?

Tak

To nie ma się co dziwić.

Podpinaj tak jak pokazałeś na zdjęciu i odpalaj. Będzie dobrze.

Uwierzę Ci na słowo i już podpinam.

Działa, wielkie dzięki za pomoc.

Temat do zamknięcia :slight_smile:

Tylko niech Ci nie przyjdzie do głowy podkręcanie procesora, bo masz bardzo mizerny zasilacz.

1 polubienie