Witam, mam pytanie posiadam komputer z Intel Pentium 4 CPU 3GHz, Intel 82945G Express Chipset Family i 2GB Ramu, jest na nim zainstalowany Windows XP który strasznie wolno chodzi. Jest on przeznaczony tylko do korzystania z internetu czy sprzęt jest wystarczajacy do takiego uzytkowania? Moze Win XP po prstu nie jest juz kompatybilny z alikacjami takimi jak przeglądarka internetowa? Czy moze powinienem wymienic jakies podzespoly? Z gory dzieki za odpowiedzi, Pozdriawiam
Komputer ma już swoje lata. Biorąc pod uwagę zasobożerność obecnych wersji oprogramowania, ten sprzęt może spokojnie odejść na zasłużoną emeryturę. Nie opłaca się inwestować w jego rozbudowę. Za około 300zł możesz już kupić poleasingowy komputer marki DELL, w którym będzie procesor Intel Core i3, pamięć operacyjna 4GB i nawet 500GB dysk twardy. To spokojnie wystarczy do przeglądania sieci, oglądania filmów. Takie komputery najczęściej sprzedawane są z systemem operacyjnym Microsoft Windows 7, więc to też uatrakcyjnia taki zakup.
Też tak myślę, no chyba że wymienisz dysk na SSD i dasz mu do 4 GB Ram, i zainstalujesz windowsa 7? Może by i to przedłużyło jego żywot jak chcesz tak bardzo go zatrzymać. No chyba że nie chcesz go trzymać to kup tak jak kolega u góry, ze stajni Della kompa o nazwie Optiplex, jest wiele modeli poczynając od i3 do i7.
Też tak myślę, no chyba że wymienisz dysk na SSD i dasz mu do 4 GB Ram, i zainstalujesz windowsa 7? Może by i to przedłużyło jego żywot
Nie, pentium 4 to był bardzo słaby procesor i do żadnych typowych zastosowań się nie nadaje (mógłby służyć jako maszynka do grania w gry z epoki, albo jakiś prosty serwer plików*). Nie ma sensu do tego dokładać, podejrzewam że za 200-300zł kupisz jakąś biurową używkę która będzie 3-4 razy szybsza od tego komputera.
*W praktyce i tak się nie opłaca, bo pentium 4 ciągnie tyle prądu że rok pracy takiego zestawu kosztuje tyle co jakaś używka na i3.