Odświeżanie adresu IP


(szczepan601) #1

Witam wszystkich !!


(Lukaszek85) #2

Nie miałęm do czynienia praktycznie z urządzeniami Wi-Fi ale wydaje mi się że coś jest nie tak z DHCP.


(szczepan601) #3

Nie wydaje mi się, choć wszystko jest możliwe. Ja w protokole DHCP nic nigdy nie grzebałem. Ustawiam jedynie wszystko w TCP/IP. I wszystko jest ok, ale często zdarza się właśnie ww problem.


(system) #4

Zaznaczam, że z moją radą strzelam w ciemno.

Miałem podobny problem, i choć jestem w sieci osiedlowej to dokładnie co pięć minut przerywało mi połączenie internetowe (trwało to kilka sekund może jedną, góra dwie). W logu znalazłem też taki komunikat "Komputer nie mógł odnowić swojego adresu z sieci ( z serwera DHCP)...."

Nic nie pomagało, dopiero odinstalowanie firewalla pomogło.

Okazało się, że to Zone Alarm stanowił problem (przynajmniej odkąd mam Sygate wszystko gra).

Więc jeśli u ciebie nic nie pomaga może też spróbuj z firewallem, choć to tylko rada na zasadzie analogii, nie potwierdzona wiedzą teoretyczną.

Pozdrawiam i życzę powodzenia.


(szczepan601) #5

Hej. Dzięki za radę, ale i ona niestety jest nietrafna :frowning: Nie używam firewlla. Tzn jest ten w sp2. Ale poprzednio nie miałem sp2 i problem występował tak samo często jak teraz. Wydaje mi się że to jednak wina dostawcy netu, bo skoro nic nie zmieniam w systemie, a komp jest skanowany zawsze na bieżąco, to u mnie chyba wszystko ok. Dzięki za chęci i POZDROWIONKA !!


(Pixel) #6

Ja doładnie ten sam komunikat miałew w swojej kablówce(podpięta przez kabel sieciowy)2-dni temu,wystarczyło że zrestartowałem modem.A bym zapomniał wcześniej jeszcze restart windy.Przynajmniej mi to pomgło.


(szczepan601) #7

Mi niestety nie :frowning: Ani restart, ani włączanie i wyłączanie w moim wypadku - krarty sieciowej nie pomaga :frowning: POZDRAWIAM !!


(Schmit M) #8

z takim problemem czesto mozna sie spotkac jesli uzywamy oprogramowania do konfiguracji sieci wlan dostarczonej z karta wlan wraz z oprogramowaniem rezydentnym windowsa. Czasami choc nie nie wiem dlaczego "windows" nie uruchamia uslugi i zachodzi konflikt. Proponuje zdecydowac sie, ktore oprogramowanie nam bardziej odpowiada. Zauwazylem ze podobny problem powstaje rowniez w sieciach zabezpieczonych Wap-em a sposob na rozwiazanie jest lakoniczny ale skuteczny poprostu zmienic haselko (usluga musi sie przeinstalowac)

Pozdrawiam


(szczepan601) #9

schmitt napisał:

No właśnie. Stery do karty były dostarczone wraz z nią. Podczas instalacji sterów winda coś tam wypisuje że oprogramowanie nie przeszło testów Microsoftu czy jakoś tak. Z dostępnych wtedy opcji wybieram MIMO TO KONTYNUUJ.

schmitt napisał:

W windzie nie ma sterów do tej karty :frowning:

schmitt napisał:

?????? :o Nie bardzo rozumiem :frowning:

Złączono Posta : 20.02.2006 (Pon) 21:53

Hej. Dzięki ale [-X nie :slight_smile: W zasadzie problem się rozwiązał. Kontaktowałem się z adminem i dowiedziałem się że serwer DNS padł i musiałem troszkę pozmieniać w ustawieniach TCP/IP. Wszystko wróciło do normy.

TEMAT UWAŻAM ZA ZAMKNIĘTY

POZDRAWIAM !!


(Zurekcorp) #10

Na 99% jest to wina dostawcy (1% zostawiam sobie na zachowanie twarzy, gdybym nie miał racji), bo ma pewnie ustawione przydzielanie adresu z DHCP co 5 minut i przy dużej ilość użytkowników niektórych czasami wywala. Zwłaszcza, jeżeli nie ma przypisanego IP do MAC. Zrobiłem kiedyś swoim userom podobny numer. Teraz mam ustawione na AP przydzielanie na 24h, bo i tak przypisałem ich MAC do konkretnego IP, dla porządku. I jest OK.

Radziłbym więc pogadać z adminem. Albo poprawi konfigurację (a nie będzie mu się chciało, bo to sopro roboty), albo problem tkwi gdzieś indziej i miał już z nim doczynienia we własnej sieci, i powie ci co i jak.


(Tomee) #11

Bardzo często zdaża sie sygnał jest zbyt słaby, a jeżeli sygnał jest dobry to masz ograniczenia na tą sieć.


(szczepan601) #12

O ile się nie mylę to przydzielanie adresu jest ustawione co godzinę.

Sygnał jest ok. A co do ograniczeń - nie sądzę. :stuck_out_tongue:

KONIEC TEMATU, WSZYTSKO JEST JUŻ OK

POZDRAWIAM !!