mam pewien problem. Otóż muszę odpalić na moim kompieluaplayer.
Niestety jest on dostosowany pod windowsa. Chciałbym go odpalić na Linuxie, ale jest jeden problem.
Luaplayer to program do wyświetlania aplikacji stworzonej w języku LUA. Aplikacje w LUA są zapisane w plikach np.: index.lua. Aby owy plik wyświetlić na Windowsie muszę kliknąć na index.lua PPM i wybrać program (tj. luaplayer). Dopiero wtedy moja aplikacja działa. Nie można odpalić samego luaplayera, albo samego index.lua. Trzeba odpalić index.lua przez luaplayera #-o
Więc: muszę odpalić index.lua za pomocą luaplayera który jest z kolei uruchamiany przez wine.
Czy próbowałeś przeciągnąć ikonę index.lua na ikonę luaplayera?
W windowsie da się w ten sposób wsadowo otwierać pliki w wybranym programie (chyba że dany program nie obsługuje takiego wsadowego otwierania).
Jeśli w twoim linuxie wystarczy dwuklik aby uruchomić windowsowy program poprzez wine (w niektórych distro da się tak) to wspomniana metoda powinna zadziałać.
Ewentualnie możesz jeszcze utworzyć skrypt powłoki uruchamiający luaplayera ze ścieżką do index.lua podawaną jako parametr uruchomieniowy luaplayera.
Rejestrując się na niniejszym forum zobowiązałeś się przestrzegać jego regulaminu. Niestety, w tym momencie łamiesz go nie tytułując poprawnie tematu. Proszę zapoznać się w pierwszej kolejności z regulaminem forum, a następnie z tym tematem. Po zapoznaniu się proszę poprawić tytuł tematu, używając przycisku
Z tego co mi się zdaję to lua też jest dostępne pod linuksa (nawet conky z niego korzysta), sprawdź czy masz zainstalowany pakiet o nazwie “lua” i spróbuj uruchomić skrypt tak:
lua: ...otrek/Pobrane/LuaPlayer/Applications/Snake/index.lua:29: attempt to index global 'Image' (a nil value)
stack traceback:
...otrek/Pobrane/LuaPlayer/Applications/Snake/index.lua:29: in main chunk
[C]: ?
Pewnie różnice w domyślnym katalogu roboczym między Windows i Linux. Mam na myśli, że Windows ustawia katalog roboczy na katalog z plikiem wykonywalnym, a następnie dodaje go do ścieżek wyszukiwania. Linux/Uniksy tak nie robią. By uruchomić ten skrypt, to musisz najpierw w terminalu wejść do katalogu z nim(korzystając z cd).