Znajomy poprosił mnie o przeinstalowanie Windowsa w swoim komputerze. Okazało się, że ma zrobiony na drugiej partycji obraz systemu wykonany programem Acronis. W związku z tym zabrałem się za przywracanie systemu z tego obrazu za pomocą płytki Live CD z Acronisem.
Ponieważ ma dokumenty na drugiej partycji, sformatowałem mu jedynie za pomocą instalatora Windowsa, partycję z systemem i chciałem przywrócić na nią obraz z backupu. Jednak z jakiegoś powodu Acronis wywala błąd przy próbie przywrócenia całej partycji i trzeba odzyskiwać system poprzez przywrócenie samych plików z backupu. Wiem jednak, że ta metoda nie przywróci mi plików MBR i będę musiał je utworzyć ręcznie.
System w tym laptopie to Windows 7 Home Premium. I w związku z tym takie pytanie – jak stworzyć nowe pliki MBR i umożliwić poprawny start systemu?
Po przywróceniu acrosnisem systemu uruchamiasz lapka z płytki z instalatorem systemu i zamiast instalacji uruchamiasz naprawianie systemu i wybierasz opcję naprawy uruchamiania systemu. Powinno dać radę.
Sprawdziłbym to, ale od ten backup przywraca się od 3 godzin i jest dopiero połowa… po 45 minutach od rozpoczęcia przywracanie nagle zwolniło i w takim żółwim tempie idzie do teraz:)
Ktoś wie co może być przyczyną tego wolnego tempa?
No niestety za pomocą płytki z Windows nie udało mi się uruchomić systemu…
Co prawda Acronis przekopiował mi pliki do folderu D:\ na dysku C, ale później za pomocą notatnika odpalonego w płytki udało mi się te pliki przekopiować na główną partycję - niestety i to nie przyniosło rezultatu i Windows wciąż nie chce się odpalić.
Używałem tej komendy:
BootRec/FixMbr
Windows komunikuje mi, że operację zakończono poprawnie, jednakże wciąż nie ma możliwości uruchomienia systemu… Pojawia się jedynie komunikat:
BOOTMGR is missing
Presss Ctrl+Alt+Del to restart
Wie ktoś może jak rozwiązać ten problem?
– Dodane niedziela, 8 maja 2011, 12:31 –
Dodam też, że próbowałem odzyskać system za pomocą narzędzia Startup Repair jednakże i ono nie pomogło mi uruchomić komputera…