Witajcie. Mam pytanie. Nie wiem tylko czy jest to możliwe do wykonania i ewentualnie czy dobrze to rozmyśliłem. Chciałbym utworzyć tabelę (załóżmy o nazwie Sprzęt), gdzie kolumny to: ID, Imię, Nazwisko, Producent, Numer seryjny. ID podbijane automatycznie od 1… w gore, przedstawia liczbę urządzeń.Teraz dla każdego sprzętu chciałbym móc prowadzić coś w stylu historii. Identyfikacja sprzętu byłaby prowadzona po numerze seryjnym (bądź ID) z bazy Sprzęt.
Teraz jak zrobić coś takiego:
Wymyśliłem, że wspomniana historia będzie w odrębnej tabeli bazy danych o nazwie “Historia”. Załóżmy, ze będą tam pola daty, jakieś pola tekstowe - to raczej mniej istotne. Tutaj za pomocą formularza chciałbym wprowadzać historię wszystkich urządzeń. I teraz mam lekki problem. Czy da się zrobić coś takiego, żeby na liście wszystkich urządzeń (lista w jednym pliku z bazy Sprzęt) po kliknięciu na dane urządzenie wyświetliła się odrębna lista z jego historią? Innymi słowy czy da się wyodrębnić z bazy Historia tylko informacje powiązane zdanym sprzętem z bazy “Sprzęt”? Bo przecież tam będą historie wszystkich urządzeń.Da się jakoś powiązać te bazy danych?
Domyślam się, że można to zrobić np. po ID urządzenia lub jego numerze seryjnym i wtedy wyszukać w bazie “Historia” tylko te rekordy (wiersze), które zawierają te ID, bądź ten numer seryjny (w formie dodatkowego pola w tej bazie). Dobrze myślę? Jest to wykonalne?
Dzięki za wszelkie wskazówki.