Mam taki problem. Na netbooku samsung n130 domyślnie znajduje się partycja recovery z instalatorem WinXP Home. Bootloader uruchamiający instalator jest spod Visty. Niestety pewnego razu postanowiłem postawić na tym kompie Linuksa. Musiałem coś namieszać ponieważ gdy próbuje uruchomić instalator Windy wyskakuje komunikat "NTLDR is missing ". Proszę o pomoc bo chciałbym przywrócić WInXP.
Do kompa wkładasz płytkę z systemem windows XP i ja zobaczysz niebieski ekran(po załadowaniu) to naciśnij “R” na klawiaturze. Teraz wybierasz partycję na której masz XP. Naciśnij np. 1 i enter, teraz wpisz hasło admina(jak masz jak nie to tylko enter). Teraz wpisujesz fixboot , enter, “t” , enter, fixmbr , enter, “t” , enter, i exit . teraz wyciągasz płytkę z instalką systemu i powinno działać. A zapomniałem dodać na samym początku musisz mieć ustawione że najpierw czyta stację dysków a potem dysk twardy.
Bzdura, ntldr is missing oznacza nie mniej, nie więcej, że plik ntldr, który jest plikiem bootloadera systemu 2k/xp został uszkodzony lub nie istnieje, i polecenia fixboot i fixmbr nic tu nie dadzą, bo ona nie przywrócą pliku. Aby go skopiować, musisz zabootowac płytkę z xpekiem, i tak jak pisał mateusz200 , przejdź do konsoli, tylko zamiast poleceń fixboot i fixmbr wpisz polecenia cd c:\ i wciśnij enter. Teraz wpisz polecenie copy x:\i386\ntldr i wciśnij enter. Teraz wpisz exit, albo zresetuj kompa resetem. System powinien ruszyć. I tak na marginesie stanisuaw , to napisałeś w złym dziale, bo w końcu to xp nie chce Ci wystartować, a nie Vista.
Ale jak mam jakiś problem ze startem systemu to robię to i działa. fixmbr-plik rozruchowy systemu , fixboot-plik z informacjami startowymi systemu. To co przed chwilą napisałem mam z internetu(nie twierdzę że tak jest).
Fixmbr, jest na naprawę zerowego sektora dyskur(mbr), a fixboot, do ponownego zapisania sektora rozruchowego partycji więc co to da, skoro uszkodzniu uległ plik? :lol: Jak nie masz pojęcia, to lepiej się nie wypowiadaj, bo tylko się ośmieszasz… :lol:
Tak jak ty? Nie ośmieszam się, tylko ty się ośmieszasz nie umiejętnością czytania całych postów Więc… Jak pisałem wcześniej te informacje mam z google z pewnego forum, niestety Piotr92 nie doczytał, że mogą te informacje być nieprawdziwe. Jak wcześniej wspomniałem wpisywałem te polecenia przy własnoręcznej naprawie komputera i wszystko działało. Piotr92 jak masz 1604 posty to nie znaczy że jesteś mądrzejszy od wszystkich! Proszę przeczytaj moją sygnaturę.
Akurat tych polecen nie traktuje się przy błędzie braku/uszkodzeniu pliku. Przydatne byłyby po usunięciu Linuksa, kiedy to, bootloader Grub wywalałby error 20. http://www.serwis4u.com/komunikat-ntldr-is-missing/ pierwszy lepszy poradnik co zrobić w przypadku komunikatu ntldr is missing/brak bliku ntldr. Widzisz tam gdzieś zeby wpisać polecenia fixboot i fixmbr, bo ja nie…
Widzę że przeczytałeś sygnaturę. Nie nie widzę polecenia wpisania fixmbr i fixboot. Ale jak wcześniej pisałem te polecenia wpisywałem gdy coś mi siadło. Dobra skończmy się kłócić i pomóżmy stanisuaw.
No owszem, wpisuje się je kiedy system “odmówi posłuszeństwa”, ale niestety one nie są “lekarstwem” na uszkodzone/nieobecne pliki systemowe, które są wymagane do startu systemu.
No to trzeba było od razu konkretnie napisać, że w trakcie startu kompa z partycji recovery wywala Ci ten błąd. W takim razie masz problem. Gdybyś zgrał sobie na płytkę środowisko recovery, które jest zapisane na tej partycji(każdy komp ma taką możliwość) zaraz po zakupie komputera, to nie miałbyś problemu. Teraz nie masz innego wyjścia jak za opłatą poprosić producenta kompa o przysłanie płytek(chociaż wątpię, że mają jeszcze płytki recovery
z xp), albo poprosić kolegę/sąsiada(nie istotne) o pożyczenie płyty z Windowsem, skopiować ją sobie, sformatować dysk c: i zainstalować go na swój klucz na naklejce. Co do legalności, to się nie martw, jest to legalne, bo licencję stanowi naklejka i paragon/faktura vat a nie płyta z systemem, tak więc w razie kontroli, nikt się nie doczepi, że masz zainstalowany system z czyjegoś oryginalnego czy tam pirackiego nośnika. Pamietaj też, aby to był ten sam xpek, czyli jeżeli masz np. XP Professional Service Pack3, musisz zainstalować taki właśnie system, jeżeli Home Edition, to Home Edition, bo w przeciwnym razie instalator odrzuci klucz.