Odzyskanie danych po formatowaniu(częściowym)

Jak wiadomo, każdy z nas popełnia jakieś błedy :frowning:

w koncu nikt nie jest doskonały, i dlatego tutaj jtem z moim małym problemikiem( dla mnie kolosalny-ale napewno jest ktoś dla kogo jest to drobnostka :smiley: )

a teraz do rzeczy, w trakcie pracy z linuksem (z live CD) przez przypadek uruchomiłem opcje instaluj i zamiast instalować obok Windowsa to dałem instaluj “na całym dysku” i wtedy linuks zaczął formatować dysk po swojemu, długo to nie trwało (jakieś 10 sekund) zanim sie skapnołem co się dzieje i wyłączyłem kompa :oops:

Miałem tam trochę ważnych żeczy a teraz kupa. Opisze może pokrutce co się dzieje:

• po włączeniu kompa pojawia sie napis " błędny system operacyjny"

• po podłączeniu dysku do sprawnego komputera wykrywa dysk ale widzi telko 1 partycję a do tego chce ją sformatować

• po wybraniu opcji mój komputer>zarządzaj>zarządzanie dyskami

wyświetlają sie trzy partycje utworzone przez linuksa.

Właściwie to chciał bym odzyskać trochę tych danych bez udawania sie do specjalistów(200-500zł) a nie mam pojęcia czy postępować tak samo jak przy zwykłym sformatowaniu windowsem(jest tego sporo na necie ) czy może postąpić jakoś inaczej???

W tym względzie jestem zielony więc w szyskie odpowiedzi proszę wyłożyć łopatologicznie :lol:

Hmm…

Ciekawe jaki jest system plików na dysku… :?:

I jak chcesz odzyskać dane, to koniecznie nie instaluj/kopiuj/wklejaj tam niczego :!:

Bo jak nadpiszesz dane, to będzie klapa :x

na dysku są(były :!: ) NTFS, a z wklejaniem instalowaniem itd. itp. to wiem i jak na razie dysk jest wogóle odłączony, tak jakby co :stuck_out_tongue:

A jakiego typu były to dane :?:

Zdjęcia, dokumenty :?:

Odzyskanie danych po sformatowaniu jest możliwe. Formatowanie dysku nie usuwa fizycznie zapisanych danych, a jedynie usuwa dostęp do plików, przeznaczając w ten sposób sformatowany obszar do nowego zapisu. Jeżeli dane nie zostały nadpisane to powinny być w całosci do odzyskania którymś z programów do odzyskiwania danych. Prostym i skutecznym w użyciu jest http://www.officerecovery.com/freeundelete/. Zaznaczasz dysk i klikasz na skanuj, po wyświetleniu listy plików zaznaczasz ten który chcesz odzyskać i klikasz na undelette.