Odzyskanie danych z płyty zawieszającej system

Witam,
Jestem tutaj ponieważ być może ktoś pomoże mi odzyskać dane z płyty. W skrócie na płytce nagrałam zdjęcia kilka lat temu, jest to zwykła płyta cd-r Sony. Po próbie włączenia jakiegokolwiek zdjęcia z płyty zawiesza się folder albo cały system i trzeba otwierać napęd cd. Płyta nie wygląda na mocno porysowaną, po zgraniu te zdjęcia dało się otworzyć, później coś przestało działać. Czy jest jakiś sposób aby odzyskać te dane?
Bardzo proszę o jakąkolwiek pomoc, będę wdzięczna za rady

Masz możliwość sprawdzić jak zachowuje się plyta, napęd i system na innym komputerze? Być może to jedyna szansa.

Niestety na innych komputerach jest to samo. Czy ro znaczy, że płyta do wyrzucenia? Jeśli nie programem to istnieje inny sposób odzyskiwania danych np korzystają z usług jakiejś firmy ?

Proponuję ten program. Wybrać wersję portable. Utworzyć folder gdzieś na dysku, drugiej partycji. Nic nie uruchamiać z płyty, czyli żadnych zdjęć. Skopiować zawartość płyty do wybranego folderu. Wystarczy 2 przebiegi.

Potem trzeba z skopiowanej zawartości usunąć autoruns. Jak będą inne pliki nie będące rozszerzeniami zdjęć, też je wyrzucić. Mają zostać same zdjęcia. Potem można je otwierać.

Chyba nic z tego nie będzie bo już od godziny program sobie chodzi ale nic a nic nie ruszyło :neutral_face:

Jak trafisz na dobry napęd gdzieś to odczytasz.