Odzyskiwanie danych z karty pamięci

Witam,…

mam problem z otworzeniem karty pamięci (4GB) z telefonu komórkowego…

od paru dni nie mogę odtworzyć zapisanych na niej plików (głównie zależy mi na zdjęciach), przy każdej próbie wyskakuje komunikat, że karta jest nie sformatowana…obawiam się, że mógł dostać się na nią jakiś wirus, ponieważ przy przełożeniu karty do innego telefonu tamten także zaczął wariować (wyłączał się)

na komputerze także nic z tego, niekiedy wyskakuje komunikat : “F:/ jest nie dostępny. Wolumin nie zawiera rozpoznawanego systemu plików. Sprawdź, czy załadowano wszystkie wymagane sterowniki systemu plików i czy wolumin nie jest uszkodzony”

chciałabym odzyskać zapisane na niej zdjęcia i zastanawiam się, czy lepiej jest najpierw sformatować kartę a następnie odzyskać pliki za pomocą jakiegoś programu czy lepiej pozostawić ją w tym stanie i próbować dalej…

bardzo proszę o radę i jakieś dobre programy, które pomogą mi odzyskać pliki

Z góry dziękuję

Robisz szybkie formatowanie a potem odzyskujesz zdjęcia chociażby tym programem: http://www.dobreprogramy.pl/Digital-Ima … 11446.html

Sam go używałem już wielokrotnie i spełnia on swoje zadanie.

po co wykonywać format skoro można spróbować usunąć infekcję, by nie zainfekować dodatkowo systemu użyj skanera bootowalnego

tutaj

użyj np Bit Defender Rescue

jeśli skaner także nie wykryje systemu plików na tym nośniku to do odzysku danych użyj PhotoRec z PartedMagic

info

ok…dzięki :wink:

wszystkie zdjęcia odzyskane, nawet te poprzednio utracone

sformatowałam kartę i użyłam programu Digital Image Recovery…super program…łatwy w obsłudze…

na drugim sposobie sie nie znam, a więc trudno mi było go zrozumieć…ale dziękuje :wink: