Po instalacji nowego windows 11 na nowym dysku utraciłem dostęp do wszystkich katalogów systemowych w szczególności dokumeny na poprzednim dysku systemowym windows 10. Fizycznie to inne dyski nvme.
Wszedłem w katalog użytkownik/mojanazwa starego dysku systemowego i zmieniłem uprawnienia do katalogu, aby można było go odczytać. Ale odnalazłem tylko jeden katalog, akurat najważniejszy. Jest pełno różnych plików i wyszukiwanie trwa po kilka minut, ale innych plików nie znajduje. Niektóre są dla mnie ważne. Docelowo chciał bym też odzyskać dostęp do katalogu zdjęcia i muzyka.
- A co ze starym Windowsem na starym dysku? Da się jeszcze z niego uruchomić komputer? Miałbyś normalny dostęp.
- Nie należy trzymać żadnych dokumentów, zdjęć, muzyki czy filmów w folderach, które M$ standardowo do tego przeznacza. W razie wysypki systemu/instalacji nowego/reinstalacji mogą być problemy z dostępem czy odzyskaniem. Należy je trzymać na osobnym dysku/partycji.
- Można spróbować odzyskać dostęp do zagubionych plików uruchamiając jakiś menadżer plików z uprawnieniami wyższymi niż Administartor systemu (bardzo niebezpieczne, jedno niewłaściwe kliknięcie i kasujesz cały system!).
Stary dysk systemowy był podłączony w czasie instalacji i włączyłem najapierw napraw system, aby zobaczyć czy po zmianie procesora poradzi sobie z odzyskaniem starego systemu. Odzyskał system, ale już wtedy nie miał dostępu do plików nawet do pulpitu.
Obecnie stary dysk jest widoczny jako dysk podstawowy e:
Jeżeli chodzi o program do odzyskiwania dostępów oczywiście biorę na swoją odpowiwdzialność. Jeżeli możecie polecić jakiś sensowny.
Odpal sobie z linuksa, będziesz miał dostęp do wszystkiego. Ewentualnie jeśli szyfrowane bitlockerem to poprosi o hasło. Większość nowych dystrybucji olewa prawa dostępu NTFS.
Dzięki, zrobię linuxa portable.
Jak nowy rusza bez starego, to na starym trzeba wypruć partycję rozruchową lub sektory rozruchowe, gdy chcesz mieć oba i Bootloader Windows się odczepił.
Otóż rozwiązanie było zaskakujące. Wszystkie dane były na trzecim dysku ponieważ poprzednio mając dysk 250gb przeniosłem katalogi systemowe na osoby dysk twardy aby oszczędzić miejsce na najważniejsze instalacje. Minęło kilka lat, w międzyczasie zmigrowałem system na dysk 1tb ale układ katalogów pozostał bez zmian.
Dane bezboleśnie pozostały na starym dysku twardym.
Dziękuję wszystkim za pomoc