Jeden z pendrive odmówił posłuszeństwa, system Windows wykrywa go, do tego stopnia że po włożeniu w USB pojawi się ikona dysku i lista, ale nie można go otworzyć, niekiedy pojawia się monit o sformatowaniu pendrive.
Jest to pendrive 60 GB, a jest około 15 GB do odzyskania głowie pliki Excel, PDF, Word oraz zdjęcia (skany).
@wasabi1084 pobrałem program TestDisk i PhotoRec 7.2 z linku od Ciebie, uruchomiłem w środowisku graficznym i widzę że są odzyskiwane pliki ale nie są oryginalnie / pierwotnie nazwane, a są nazwy w postaci liter… tak ma być czy jest możliwość ustawienia tak by były odzyskiwane pliki w o pełnych nazwach?.
Niestety tak, lepsza taka kopia niż żadna nim padnie, a koszt odzyskania urośnie do tysięcy złotych, jak są tam cenne pliki (nie do odtworzenia chałupniczo od zera).
@krystian3w jak najbardziej to fakt lepiej tak niż wcale, tak pytałem by nie co ułatwić sobie rozpoznawanie plików.
@wasabi1084 a czy czasami DMDE nie jest też programem do odzyskiwania danych?. Nie jestem pewny do końca. Jak nie to sam DMDE po odzyskaniu programem TestDisk i PhotoRec 7.2 nazwie pierwotnie pliki z nazwami takimi jak były?.
Zarchiwizuj sobie pliki z innymi nazwami, aby mieć, jeśli się nie uda. Masz już dane.
Spróbuj skanować pendrive DMDE i może uda się odzyskać z nazwami. Jak padnie bardziej, albo się nie uda, albo popsujesz, to nei zostaniesz z ręką w nocniku. KPW?
Mimo odzyskania plików z pendrive to niektóre pliki otworzę głównie doc, txt, pdf (nie każdy) ale w ogóle nie mogę otworzyć plików Excel (xls) mimo że jest widoczny rozmiar, pojawia się taki błąd jak na screenie…
@sensu było by coś z tego tylko szkoda że jest to opcja płatna.
Skorzystałem jeszcze z programu DMDE 4.2.4 pobranego że strony DMDE i również odzysk danych był by możliwy tylko jak już przeskanuję pendrive to mimo widocznych nazw folderów i użycia opcji odzyskania to odzyskuje tylko pliki bez folderów, dlaczego tak się dzieje?.
Bo jest ograniczenie w wersji darmowej do ilości danych na jeden raz.
Jak na soft za darmo o takich możliwościach, to bardzo małe ograniczenie. Po prostu jest mniej wygodnie. Pełna wersja, jeśli chcesz, aby było łatwo i szybko, na rok to 100zł, a na zawsze 160zł, co przy cenach odzyskiwania danych są śmieszne kwoty.
@wasabi1084 coś gdzieś mi migło że można pobrać 4000 plików z wybranego folderu, jak to rozumieć?. Że 4000 plików w ogóle można pobrać czy z każdego folderu jest limit 4000 plików?.
@wasabi1084 pytanko mam, gdzie jest opcja zakupu za 160 zł pełnej wersji DMDE?. Przyznam że nie widzę takowej ceny.
Szereg plików PDF, JPG (co niektóre pliki są zepsute, widoczne jest tylko pół zdjęcia) odzyskałem, a tego co tak naprawdę jest najbardziej potrzebne pliki Excel w żaden sposób nie da się naprawić.
Zapytam jeszcze o taką sytuację… jak wspomniałem odzyskałem (programem DMDE) plik Excel, i np. mam plik gdzie są arkusze, dokładnie 9 (jeden arkusz to jeden miesiąc), plik odzyskany zawiera tylko jeden arkusz w tym przypadku 1 czyli styczeń, dlaczego nie zawiera plik wszystkich arkuszy tylko jeden?.
Bo pewnie dane są uszkodzone. Np. uszkodzona pamięć.
Zacznij od zgrania pendrive do obrazu. Masz taką opcję w DMDE. Potem operacje wykonuj na obrazie.
W trakcie zgrywania powinno wyjść, czy zgrywa się bez błędów