Jestem szczęśliwym użytkownikiem Windows 10. Za parę dni będę miał nowy dysk - SSD, więc z tej okazji chciałbym zrobić format komputera. Aby uzyskać win10 uaktualniłem win8->win8.1->win10. Zanim miałem win10 format komputera odpalałem z poziomu Ustawień: Odzyskiwanie -> Reset do ustawień początkowych. Partycja odzyskiwania jest na HDD, z którego odbywała się instalacja systemu. Jako, że będę za moment posiadaczem dysku SSD chciałbym system zainstalować właśnie tam i tutaj rodzi się kilka pytań.
Chciałbym również zaznaczyć, że na HDD posiadać partycję, którą chciałbym zachować.
Czy poprzez Reset ustawień będę mógł wybrać dysk SSD jako miejsce instalacji systemu, a tym samym wyczyścić HDD poza tą jedną partycją?
Jeżeli nie, to w jaki sposób to zrobić?
Czy jeżeli skorzystam z opcji “Utwórz dysk odzyskiwania” to czy po instalacji systemu z tego dysku będzie konieczność podania cdkeya?
Najważniejsze informacje, które powinniście znać:
- nie posiadam cdkeya - jest w BIOSie. Podobno, gdy instaluje się win8 automatycznie jest pobierany.
- istnieje możliwość, że najpierw przeniosę dane z potrzebnej mi partycji, potem zainstaluje system na SSD, a następnie wyczyszczę HDD, jednak nie jestem pewien co do tego klucza w BIOSie + Microsoft nie udostępnia Win8 do pobrania, jedynie Win 8.1.
Użyłem słowa “format” w powszechnym jego słowa znaczeniu, wiedziałeś o co chodzi MediaCreationTool już posiadam, za jego pomocą aktualizowałem do win10. Właśnie największe obawy były z tym kluczem aktywacyjnym. Skoro mówisz, że nie będzie trzeba podawać klucza, znaczy to, że mogę dowolną wersję 10 zainstalować, czy koniecznie taką, jaką miałem pod 8?
Może i gdzieś “powszechnym” ale całkowicie błędnym znaczeniu.
Sprawdź wersję tego programu, na 95 % posiadasz wersję 10240 (rozmiar ponad 18MB, pod linkiem jest wersja najnowsza, 10586 - 17,6 MB) Stara wersja programu pobiera starą wersję systemu, nowa - najnowszą publicznie dostępną dla zwykłych użytkowników. Dziwne? Trochę tak, sprawdziłem wielokrotnie.