Odzyskiwanie systemu - format

Witam serdecznie. 

Jestem szczęśliwym użytkownikiem Windows 10. Za parę dni będę miał nowy dysk - SSD, więc z tej okazji chciałbym zrobić format komputera. Aby uzyskać win10 uaktualniłem win8->win8.1->win10. Zanim miałem win10 format komputera odpalałem z poziomu Ustawień: Odzyskiwanie -> Reset do ustawień początkowych. Partycja odzyskiwania jest na HDD, z którego odbywała się instalacja systemu. Jako, że będę za moment posiadaczem dysku SSD chciałbym system zainstalować właśnie tam i tutaj rodzi się kilka pytań.

Chciałbym również zaznaczyć, że na HDD posiadać partycję, którą chciałbym zachować.

Czy poprzez Reset ustawień będę mógł wybrać dysk SSD jako miejsce instalacji systemu, a tym samym wyczyścić HDD poza tą jedną partycją?

Jeżeli nie, to w jaki sposób to zrobić?

Czy jeżeli skorzystam z opcji “Utwórz dysk odzyskiwania” to czy po instalacji systemu z tego dysku będzie konieczność podania cdkeya?

Najważniejsze informacje, które powinniście znać:

- nie posiadam cdkeya - jest w BIOSie. Podobno, gdy instaluje się win8 automatycznie jest pobierany.

- istnieje możliwość, że najpierw przeniosę dane z potrzebnej mi partycji, potem zainstaluje system na SSD, a następnie wyczyszczę HDD, jednak nie jestem pewien co do tego klucza w BIOSie + Microsoft nie udostępnia Win8 do pobrania, jedynie Win 8.1.

Pozdrawiam :slight_smile:

1. nie istnieje coś takiego jak “format” tym bardziej komputera. Formatuje się partycję dysku a nie komputer i przeprowadzasz re/instalację systemu

Użyłem słowa “format” w powszechnym jego słowa znaczeniu, wiedziałeś o co chodzi :smiley: MediaCreationTool już posiadam, za jego pomocą aktualizowałem do win10. Właśnie największe obawy były z tym kluczem aktywacyjnym. Skoro mówisz, że nie będzie trzeba podawać klucza, znaczy to, że mogę dowolną wersję 10 zainstalować, czy koniecznie taką, jaką miałem pod 8? 

Może i gdzieś “powszechnym” ale całkowicie błędnym znaczeniu.

Sprawdź wersję tego programu, na 95 % posiadasz wersję 10240 (rozmiar ponad 18MB, pod linkiem jest wersja najnowsza, 10586 - 17,6 MB) Stara wersja programu pobiera starą wersję systemu, nowa - najnowszą publicznie dostępną dla zwykłych użytkowników. Dziwne? Trochę tak, sprawdziłem wielokrotnie.

Posiadam poprawną wersję tego programu, gdyż dzisiaj pobrałem go ponownie szukając samemu pomocy. Co do reszty to wielkie dzięki za pomoc :). 

Każda wersja jest poprawna, jednak niektóre są nowsze :wink:

Nigdy nie pobierałem z dobrych programów, jeżeli była potrzeba pobrania czegoś to zawsze z oficjalnych źródeł. :slight_smile:

Oficjalne MediaCreationTool pobiera wersję Windows 10 z 30 października.

Nie. Wyjaśnienie powyżej.

PS. nie istnieje “nieoficjalne” MediaCreationTool

Oficjalne z oficjalnej strony Microsoftu MediaCreationTool pobiera wersję Windows 10 z 30 października.

Kolor czerwony zarezerwowany jest dla administracji forum, radzę zapoznać się z regulaminem

Nie upieraj się, bo nie masz racji.
http://download.microsoft.com/download/1/C/8/1C8BAF5C-9B7E-44FB-A90A-F58590B5DF7B/v2.0/MediaCreationToolx64.exe - pobierz i podaj z jakiego dnia/którą wersję (kompilację) systemu pobierzesz.

Później użyj tego i porównaj z poprzednim: http://download.microsoft.com/download/1/C/4/1C41BC6B-F8AB-403B-B04E-C96ED6047488/MediaCreationTool.exe

PS. Uważasz, że któreś z nich jest “nieoficjalne”?