Witam,
Tak jak w tytule chciałbym się dowiedzięć czy warto zainwesować w takiego laptopa. Normalnie preferuje nowe urządzenia jednak ten model przykuł moją uwagę z kilku względów:
jest w perfekcyjnej cenie
jest z dużego sklepu
ma dwa lata garancjii
nie jest ze zwrotu czy poserwisowy, tylko z wystawy w sklepie (miesiąć temu kupiłem właśnie telefon z wystawy w bardziej podejrzanym sklepie niż x-kom i działa świetnie)
I jeszcze pytanie do specjalistów, jak z hałasem i chłodzeniem przy tym laptopie? Słyszałem, że nie jest za ciekawie, ale czy w stanie spokojnej pracy jest słyszalny (przy grach pewnie będą słuchawki)?
I czy róznica w kulturze pracy będzie znacząco gorsza niż w przypadku laptopów jak acer aspire 7, lenovo legion y-520, dell inspiron g5, bo są to moje główne alternatywy?
Sam kiedyś kupiłem z outletu Acera V Nitro. Był po prostu bez oryginalnego opakowania i miał mikroryski na klapie. Też z dużego sklepu. W moim przypadku, był to ten na X. Zamiast 4300 zł zapłaciłem bodaj 3800 zł.
Najważniejsza jest właśnie cena. Ile oszczędzisz? Jeżeli chodzi o ten model - podobno poza tragiczną baterią, jest całkiem niezły. Mi się też całkiem design podoba - nie jest jakoś mocno wyzywający jak na gamingowy laptop.
EDIT:
Jeżeli to jest ten outlet, który i ja znalazłem za 4349 zł, to wygląda całkiem dobrze. Ciężko o GTX’a 1060 z i7 (mimo, że 7th gen) w tej cenie.
Tylko tak myślę, że 8GB RAM trochę boli. Przy takich gratach spokojnie mógłbyś grać w pełnej rozdzielczości na Wysokich/Ultra, ale przez RAM może czasem skakać w niektórych grach. Jednak to akurat najwyżej kiedyś dokupisz. Bo widać, że ma 1 kostkę 8GB.
Nie mogę znaleźć informacji jaka 1060 siedzi w tym Asusie - czy jest to wersja mobilna, czy właśnie Max-Q jak w Lenovo. Ta druga jest jednak pełnoprawnym 1060 6GB jak z PC, i o ładne nawet 10-15 fps wydajniejsza względem mobilnej wersji.
Cena w porównaniu do parametrów jest super, tylko ten outlet jest już poserwisowy i ma tylko rok gwarancji.
Spytałem się dokładniej co mu się działo i dostałem taką odpowiedź
“Dziękuję za wiadomość. Poniżej przesyłam informację jaka widnieje przy tym produkcie.
Sprzęt poserwisowy: zgłoszony na problem z uruchomieniem i zawieszaniem się aplikacji, wentylatory pracują na maksymalnych obrotach – serwis dokonał naprawy”
Nie wiem czy taki outlet poserwisowy nie jest już ryzykiem?
Sorki, jesli naduzywam twojej zyczliwosci, ale mam jedno ostatnie pytanie czy jesli windows bedzie juz wczesniej zainstalowny na dysku hdd i powiedzmy za pol roku dokupie ssd to czy bede mogl przeniesc na niego szstem z hdd
Licencje 10-tek w tych czasach są na sztywno wpisane w daną płytę główną. Jakoś to się zwie…zapomniałem. Nie ważne na jakim dysku i który raz instalujesz, ważne że na danym laptopie. Nie musisz nawet znać żadnego klucza.
Miałem już kończyć temat, ale pojechałem jeszcze oglądnąć na żywo tego lapka (legiona) no i wizualnie bardzo mi odpowiadał, aczkolwiek sprzedawca mnie nastarszył, że jest to awaryjny model (kilka dni temu doradca w xkom też mi go delikatnie odradzał), i doradził mi della g5, jednak nie za bardzo odpowiadała mi klawiatura i teraz nie wiem czy kupować tego legiona (chciałbym jednak, żeby parę lat posłużył) czy tego acera czy może jednak tego dell? Jak myslicie do tej klawiatury w dellu mozna sie przyzwyczaić i czy i7-6700hq jest dużo słabsze od i7-7700 i czy mocniejsze od i5-8300hq?
i5 8 generacji jest tym samym czym i7-ki poprzednich. A że i5-8300H ma już nie tylko wyższe taktowanie i więcej tranzystorów (tak jak w przypadku 6700 vs 7700) tak jeszcze ma 2MB cache więcej. Innymi słowy - im nowszy, tym lepszy, z tej trójki.
Lenovo to ogólnie awaryjna marka. Jednak po prostu w tym modelu masz najlepsze graty w tej cenie. 1060 Max-Q jest z reguły w laptopach bliżej za 5000 zł, a nie 4000. Sferis ma też po prostu jakąś dobrą ofertę na ten model.