Oferta OUTLET czy warto? (opinie o ASUS GL502VM)

Witam,
Tak jak w tytule chciałbym się dowiedzięć czy warto zainwesować w takiego laptopa. Normalnie preferuje nowe urządzenia jednak ten model przykuł moją uwagę z kilku względów:

• jest w perfekcyjnej cenie
  • jest z dużego sklepu
  • ma dwa lata garancjii
  • nie jest ze zwrotu czy poserwisowy, tylko z wystawy w sklepie (miesiąć temu kupiłem właśnie telefon z wystawy w bardziej podejrzanym sklepie niż x-kom i działa świetnie)

I jeszcze pytanie do specjalistów, jak z hałasem i chłodzeniem przy tym laptopie? Słyszałem, że nie jest za ciekawie, ale czy w stanie spokojnej pracy jest słyszalny (przy grach pewnie będą słuchawki)?
I czy róznica w kulturze pracy będzie znacząco gorsza niż w przypadku laptopów jak acer aspire 7, lenovo legion y-520, dell inspiron g5, bo są to moje główne alternatywy?

Sam kiedyś kupiłem z outletu Acera V Nitro. Był po prostu bez oryginalnego opakowania i miał mikroryski na klapie. Też z dużego sklepu. :wink: W moim przypadku, był to ten na X. :stuck_out_tongue: Zamiast 4300 zł zapłaciłem bodaj 3800 zł.

Najważniejsza jest właśnie cena. Ile oszczędzisz? Jeżeli chodzi o ten model - podobno poza tragiczną baterią, jest całkiem niezły. Mi się też całkiem design podoba - nie jest jakoś mocno wyzywający jak na gamingowy laptop.

EDIT:
Jeżeli to jest ten outlet, który i ja znalazłem za 4349 zł, to wygląda całkiem dobrze. :smiley: Ciężko o GTX’a 1060 z i7 (mimo, że 7th gen) w tej cenie.

tak to ten

Tylko tak myślę, że 8GB RAM trochę boli. Przy takich gratach spokojnie mógłbyś grać w pełnej rozdzielczości na Wysokich/Ultra, ale przez RAM może czasem skakać w niektórych grach. Jednak to akurat najwyżej kiedyś dokupisz. :wink: Bo widać, że ma 1 kostkę 8GB.

uważam, że mając ograniczony budżet w pierwszej kolejności najważniejszy jest procesor i karta (bo cięzko je wymienić) a ram można zawsze dokupić :slight_smile:

Święta prawda. :stuck_out_tongue: Tym bardziej jak po prostu możesz go dorzucić, a nie wymieniać zestaw (bo gorzej, jakby było 2x4GB).

i jeszcze takie pytanko czy i7- 6700 jest dużo słabsze niż i7-7700 i o ile lepsze od i5-7300. Oczywiście tak tylko orientacyjnie?

Czekaj, czekaj, czekaj…tak myślę… czy jednak ta oferta nie jest lepsza:

https://www.sferis.pl/laptop-gamingowy-lenovo-legion-y520-15-80yy006wpb-w10-core-i7-7700hq-156quot-8gb-hdd-1tb-intel-hd-geforce-gtx1060m-max-q-win1-p580371

Nie mogę znaleźć informacji jaka 1060 siedzi w tym Asusie - czy jest to wersja mobilna, czy właśnie Max-Q jak w Lenovo. Ta druga jest jednak pełnoprawnym 1060 6GB jak z PC, i o ładne nawet 10-15 fps wydajniejsza względem mobilnej wersji.

Jest jescze tak opcja

Cena w porównaniu do parametrów jest super, tylko ten outlet jest już poserwisowy i ma tylko rok gwarancji.
Spytałem się dokładniej co mu się działo i dostałem taką odpowiedź
“Dziękuję za wiadomość. Poniżej przesyłam informację jaka widnieje przy tym produkcie.
Sprzęt poserwisowy: zgłoszony na problem z uruchomieniem i zawieszaniem się aplikacji, wentylatory pracują na maksymalnych obrotach – serwis dokonał naprawy”

Nie wiem czy taki outlet poserwisowy nie jest już ryzykiem?

Ale za tą stówkę więcej masz w Sferisie nówkę, tylko też bez SSD. :wink: Przy tej kwocie to IMO nie jest warte ryzyka, i lepiej mieć pełną gwarancję.

Sorki, jesli naduzywam twojej zyczliwosci, ale mam jedno ostatnie pytanie czy jesli windows bedzie juz wczesniej zainstalowny na dysku hdd i powiedzmy za pol roku dokupie ssd to czy bede mogl przeniesc na niego szstem z hdd

chodzi o lenovo z sferis

Licencje 10-tek w tych czasach są na sztywno wpisane w daną płytę główną. :slight_smile: Jakoś to się zwie…zapomniałem. :stuck_out_tongue: Nie ważne na jakim dysku i który raz instalujesz, ważne że na danym laptopie. Nie musisz nawet znać żadnego klucza.

wielkie dzieki

Miałem już kończyć temat, ale pojechałem jeszcze oglądnąć na żywo tego lapka (legiona) no i wizualnie bardzo mi odpowiadał, aczkolwiek sprzedawca mnie nastarszył, że jest to awaryjny model (kilka dni temu doradca w xkom też mi go delikatnie odradzał), i doradził mi della g5, jednak nie za bardzo odpowiadała mi klawiatura i teraz nie wiem czy kupować tego legiona (chciałbym jednak, żeby parę lat posłużył) czy tego acera czy może jednak tego dell? Jak myslicie do tej klawiatury w dellu mozna sie przyzwyczaić i czy i7-6700hq jest dużo słabsze od i7-7700 i czy mocniejsze od i5-8300hq?

i5 8 generacji jest tym samym czym i7-ki poprzednich. :wink: A że i5-8300H ma już nie tylko wyższe taktowanie i więcej tranzystorów (tak jak w przypadku 6700 vs 7700) tak jeszcze ma 2MB cache więcej. Innymi słowy - im nowszy, tym lepszy, z tej trójki.

Lenovo to ogólnie awaryjna marka. :joy: Jednak po prostu w tym modelu masz najlepsze graty w tej cenie. 1060 Max-Q jest z reguły w laptopach bliżej za 5000 zł, a nie 4000. Sferis ma też po prostu jakąś dobrą ofertę na ten model.

Laptop na studia techniczne+gry do 4500zł <-- tu masz wątek, gdzie kolega też szukał laptopa do gier w podobnym budżecie.

Może chodzi o UEFI.

Zobacz temperaturę obudowy pod obciążeniem :confused: Musiałbyś zmienić pastę, kupić podkładkę i zbawić się w undervolting.