Office 2007 Home and Student pod Wine, legalne?

Witam,

Na początek słowo “legal” w tytule to skrót od “legalne”, ponieważ ktoś nie pomyślał i wstawił taki limit, że nie wszystko da się zmieścić…

Posiadam Windows XP Professional i oryginalny Office 2007 Home and Student z licencją na 3 kompy. Na XP’eku ten Office jest zainstalowany i aktywowany. Teraz zamierzam zainstalować obok niego Linuksa (dokładniej Ubuntu 10.04). Chcę również, żeby Office 2007 działał pod Linuksem (bo jest m.in. galeria ClipArt, której potrzebuję) używając tego samego klucza produktu.

Mam teraz pytania:

1. Czy instalacja Office 2007 pod Wine w Linuksie jest legalna?

2. Jeżeli zainstaluję na Linuksie Office 2007 i aktywuję go, to będzie wtedy wykorzystany 3 komputer w licencji (pakiet mam zainstalowany na 2 komputerach)?

Mam nadzieję, że uzyskam szybką odpowiedź.

Legalne to bedzie gdyż masz na program licencje :slight_smile:

A będzie wykorzystany 3 komputer w wypadku aktywacji na innym systemie operacyjnym, lecz na takim samym komputerze (nr 2)?

Nie wiadomo jak to się zachowa czy uzna jako na innym kompie czy na starym to już musisz sam zobaczyc :slight_smile:

PRAWA DO INSTALACJI I UŻYWANIA. Przed użyciem oprogramowania na mocy licencji muszą

Państwo przypisać tę licencję do urządzenia. Urządzenie to jest nazywane „licencjonowanym urządzeniem”.

Partycja sprzętowa lub dysk są traktowane jako oddzielne urządzenie.

a. Licencjonowane urządzenie. Mogą Państwo zainstalować jedną kopię oprogramowania na trzech

licencjonowanych urządzeniach domowych do użytku osób mieszkających w domu. Oprogramowanie

nie jest licencjonowane do użytku związanego z prowadzeniem działalności komercyjnej,

nienastawionej na zyski lub przynoszącej zyski.

czyli instalacja pod linux’em z użyciem wine będzie traktowana jak “użycie” kolejnej licencji,

co do legalności taka instalacja jest jak najbardziej legalne,

Tak to powinno być legalne

Zwłaszcza, że nabyłeś legalnie produkt, zapłaciłeś za niego i dlatego możesz spokojnie w Wine go odpalać

A jeżeli usunę Office 2007 kompletnie z XP’eka, to wtedy drugi komputer (z licencji) zostanie “zwolniony”? Wtedy będę mógł zainstalować Office 2007 pod Linuksem jako drugi komputer?

w skrócie tak, jest to oprogramowanie w wersji BOX wiec usuwając z go ze “urządzenia” uwalniasz licencję i możesz zainstalować ponownie np. właśnie na Linux’ie

Jeszcze jedno pytanie:

Zrobiłem tak:

1. Usunąłem Office 2007 z XP

2. Zainstalowałem Office 2007 w Linuksie i aktywowałem go.

3. Linux się nie spodobał, usunąłem całą partycję z Linuksem z zainstalowanym Office’m.

4. Instaluję ponownie Office 2007 w XP.

5. Otwieram i wyskakuje “Produkt aktywowany”.

To normalne? Według mnie powinno wyskoczyć okno “Aktywuj produkt”, a tu “Produkt aktywowany”. Czyli wykonując punkt 2, instaluję Office na trzecim komputerze (wg licencji), czy na drugi?

nie ma co rozwodzić się nad tym na którym komputerze wedle licencji instalujesz program, ważne jest to żeby zachować fakt że Office może być zainstalowany po prostu na maksymalnie na 3 stanowiskach i tego się trzymaj :slight_smile: