Czy da się w office, specjalnie ściągnąłem 2013 aby sprawdzić … ale nie widzę opcji
pokolorować komórkę tak: https://i.stack.imgur.com/OkLB5.jpg ?
Word, excel?
pirat ?
Nigdzie tego nie napisał skąd ściągnął więc może skupmy się na pomocy , a nie obronie moralności ?
Word
Tylko po to wziąłem nową wersję by sprawdzić czy ma tą funkcję.
Mam office 2010 legalny klucz … i normalnie mi ta wersja wystarcza ;]
Spróbuj gradientem, może zadziała (ale będzie pewnie widać przeskoki kolorów jak za bardzo rozciągniesz)?
Masz opcję rysuj tabelę ?
Mam opcję rysowania tabeli.
Ale nie mam opcji kolorowania obszaru nad / pod linią separującą.
Ma ktoś może Office 2016 może 2019… i w nim już się tak da?
W 2010 i 2013 się nieda
To nie da rady wstawić dwóch kształtów trójkątów dać inne kolory i tak je dopasować by wyszedł z tego prostokąt. To chyba najprostsza opcja.
Albo zobacz to http://www.centrumxp.pl/Office2007/759,Wstawianie-tabeli-i-modyfikowanie-jej-wygladu-.aspx
“Krok po kroku”, a będzie kokosza …
??
Choć jak się uprze to zrobi tabelkę w Excelu i skopiuje do Worda :).
Przecież można osadzić Excelową jak się nie uda odtworzyć efektu w Wordzie.
Niby Wordowa powinna obsługiwać obliczenia ale może typowo Excelowa może będzie mieć większy zakres działań / funkcji.
W sumie nie pomyślałem aby zrobić to na kolorowych trójkątach a kombinowałem z innymi sztuczkami.
Co nie zmienia faktu, że tak zaawansowany pakiet jak Office powinien obsługiwać coś tak żałosnego jak kolorowanie obszaru nad i pod linią separującą ukośną -.-
LaTeX to obsługuje
Nic dziwnego jak ta kreska nawet nie pozwala utworzyć dwóch pól (trzeba by przy pomocy np. tabulatorów lub pól tekstowych je w miarę układać).
Z tego co widzę, to takiej opcji nie ma. @yta2 nie łatwiej będzie Ci stworzyć coś podobnego w excelu i przetransportować do Worda ?
A co w Excelu się da? nie widziałem tam takiej opcji
Da się ręcznie trójkątami bez obramowania z ustawieniem by były pod tekstem.
Czyli dalej LaTeX lepszy?
To zrób cwaniaku drugi trójkąt aby do niego przystawał ;>
Proszę cwaniaku, stworzone na szybko na touchpadzie, stąd drobne przesunięcia: