Office 2016 a aktywacja na nowym komputerze?

Witam

Jak to jest z licencjami na Office? Jeśli miałem office 2016 na komputerze, który uległ uszkodzeniu to mogę bez problemu aktywować tym samym kluczem na nowym komputerze?

Pozdrawiam

Jeżeli to był OEM - co jest całkiem prawdopodobne - to nie

Wszystko zależy co uległo uszkodzeniu - jeśli płyta główna będąca na gwarancji to jest szansa. Trzeba przesłać skan protokołu naprawy/wymiany płyty do M$ i poprosić o ponowną aktywację. Jeśli uszkodzeniu uległ inny element niż płyta to bez żadnych problemów M$ Office da się aktywować. Wszystkie te dywagacje odnoszą się do licencji OEM. Wersja BOX aktywuje się zawsze i wszędzie.

Od kiedy są takie wymagania?

A na jakiej podstawie stwierdzą u M$, że była naprawa gwarancyjna ?

O co ci chodzi? Czy ja coś kwestionuję?
Nie odpowiadasz na moje pytanie. Pytam od kiedy taka praktyka obowiązuje. Tylko tyle.

Odkąd sięgam pamięcią…, zamiast skanu może być fax. Na tej podstawie można domagać się od M$ ponownej aktywacji systemu bądź Office’a. Należy też odróżnić sprzęt całkowicie zmontowany przez jakiegoś producenta (wtedy do niego należy aktywacja) od zmontowanego samodzielnie - wtedy my jesteśmy producentem w rozumieniu licencji OEM.

P.S. A może znasz jakiś inny sposób to podziel się swoją wiedzą.

Z tego co pamiętam 2013 i 2016 można przenosić na nowy komputer, musi upłynąć 90 dni od ostatniej aktywacji, jeżeli mniej to telefonicznie, podasz powód, numer i aktywują Ci.

Zadałem tylko pytanie, proszę nie szukaj dziury w całym.

To chyba raczej dotyczyło Office’a 365 - zasadniczo były dwie wersje : PKC BOX (dostajesz kartę z kluczem, program pobierasz z sieci) i ESD (klucz generowany jest przy elektronicznym zakupie i pobierasz program z sieci). M$ strasznie namieszał z licencjami. Praktycznie każda wersja systemu i Office’a ma inne warunki licencyjne. Przez jakiś czas Windows 8 w wersji OEM był praktycznie równoważny BOX. Jeśli się zarejestrowało (konto M$) to można było przenosić OEM. Dlatego najlepiej zawsze sprawdzić u źródła.

Jako iż masz najnowszy office - konto MS też tam, to wystarczy odlączyć urządzenie na stronie urządzenia MS account. I zalogować się już z nowego urządzenia. Sprawdź i napisz czy działa.