Zastanawiam się nad wejściem w abo Office’a 365 Home na 2 z rodzinką. Kusi mnie zwłaszcza OneDrive, bo mam trochę plików, które nie są jakieś prywatne i mogą polecieć do chmury, a zarazem nie są mi niezbędne na bieżąco, więc usunąłbym je z dysku i pobierał doraźnie.
Urodziło się parę pytań:
-
Z tego co czytałem jest limit miejsca 1TB per user na OneDrive. Jeśli jest mniej userów, to istnieje możliwość zmiany przydziału, np. 2 userów po 3TB zamiast 6 po 1TB? Czy jedyna opcja to nastukać fejkowych kont i używać po 1TB na każdym na piechotę, np. przez przeglądarkę?
-
Czy MS może się czepiać, jeśli wsadzę sobie tam np. jakiś backup muzycznej CD (prywatny)? Albo jakieś gołe babki?
-
Czy userzy nie mają możliwości wzajemnego przeglądania sobie plików z OneDrive? Zakładam, że nie - w końcu po to się ustawia na prywatne, ale dla pewności wolę dopytać…
-
Outlook: mam spore archiwum maili lokalnie i chcę, żeby nadal były one lokalnie, a nie poleciały gdzieś w świat do jakiejś chmury - jak rozumiem nie ma z tym problemu?
-
Outlook: jeśli z jakiegoś powodu nie przedłużę subskrypcji - mogę maile wyeksportować, choćby nawet do pojedynczych .eml i przenieść archiwum do innego klienta? Czy pakując się w Office 365 zablokuję się na Outlooku?
-
Outlook: zakładam, że nie ma możliwości jakiegoś przeglądania poczty między kontami? To byłoby ultra niedorzeczne, ale pewności nigdy dość
-
Licencjonowanie: sklep M$ chce za zakup 429,99 zł/rok. Jak to jest, że i na Allegro i na Ceneo są oferty nawet od 260 zł/rok, od sklepów jednak wyglądających na całkiem legalne, nawet za parę zł więcej zapewniają wersje pudełkowe? Różnica jest spora i kusi, ale nie chcę się wpakować w jakąś lewiznę. Sklepy robią wrażenie zupełnie poważnych - ktoś coś? Można później przedłużać w takich cenach? 430 zł na 2 to sporawo jak dla mnie, ale już 260 na 2, zakładając, że przytulę 3TB chmury - jest do przejścia, gdyby to był legal i też możliwe jest takie przedłużanie, to łoooo, panie, biere!