OGMeta - problem na WordPress

Zrobiłem sobie OGMeta. Niestety nie działa to do końca dobrze, ale dlaczego… nie wiem.

<meta property="og:title" content="<?php echo the_title(); ?> - <?php bloginfo('name'); ?>" />
    <meta property="og:locale" content="pl_PL" />
    <meta property="og:description" content="Leguś - Fotografia minifigurek Lego, opisy i techniki zrobienia zdjęć oraz czytanie danych ze zdjęcia (EXIF)." />
    <meta property="og:type" content="article" />
    <meta property="og:url" content="<?php echo the_permalink(); ?>" />
    <meta property="og:site_name" content="<?php bloginfo('name'); ?> - <?php bloginfo('description'); ?>" />

Teraz:

1. og:title - dlaczego mimo poprawnego “wyciągania” tytułu strony w wynikach analiz SEO widnieje link do ostatniego oglądanego wpisu zamiast strony głównej do której daję link ? Strona główna chyba nie ma tytułu, wiec pewnie tutaj jest błąd. Ale da się to jakoś poprawić ?
  2. og:url - także wyświetla się link do wcześniej oglądanego wpisu zamiast link do strony głównej bo tej link daję do analizy…

Ktoś wie jak inaczej wyciągać te dwie rzeczy z WP. Dane te mam w header.php

Trochę nie rozumiem w czym masz problem i jak sprawdzasz wprowadzone zmiany (pamiętaj że te zmiany muszą zostać zindeksowane przez roboty przeszukujące witrynę).
Masz źle utworzony og:title ponieważ na stronie głównej będzie to nazwa: - Nazwa Witryny czyli przed nazwą będziesz miał dodatkowo myślnik.
Co do ok:url to powinien to być link który określa dany zasób i powinien on być niezmienny dla danego wierzchołka grafu.

To jak inaczej według Ciebie @Fizyda powinno to być dobrze zrobione ?

Po prostu po wejściu na stronę X chcę by w kodzie były dane tej strony (głównie tytuł i link) natomiast gdy do bota który czyta OG jest błąd. Wklejam mu link do strony głównej a on mi pokazuje link do wcześniej przeglądającej strony i tytuł tej strony… Jak gdyby WP olał dane strony głównej :-/

Ponieważ the_permalink służy do wyświetlanie linka do postu w pętli wordpressa.
Czemu nie użyjesz gotowej wtyczki?

Bo nie chcę do takiego czegoś używać wtyczek. Staram się by było ich możliwie najmniej. Już zastąpiłem wtyczkę lightbox, kodem który jest jeszcze lżejszy i ma dużo mniej KB.

Teraz chcę to zrobić za pomocą kodu php (bo czytałem, że się da ale nikt mądry nie chce się podzielić kodem).
A później chcę zastąpić wtyczkę release post - nie potrzebna mi masa funkcji a co za tym idzie zbędnego kodu.