Ograniczenie dosteępu do internetu w sieci LAN

Witam.

Najpierw trochę o konfiguracji. Mam internet z plusa LTE na USB podłączony do stacjonarki, udostępniony przez system na sieć. Do tego podłączony jest router z WiFi. W skutek czego mam dostęp do sieci LAN i internetu przez WiFi. I teraz pytanie. Czy jest jakiś program, konfiguracja routera dzięki której odciął bym dostęp do internetu po MAC jednemu z komputerów łączących się po WiFi ale zachowując mu dostęp do sieci LAN. Przestudiowałem już konfiguracje routera i albo odetnę mu dostęp do wszystkiego, albo ustawienia tak jak tutaj:

http://www.komputerswiat.pl/poradniki/s … nk%29.aspx

nic nie robi. Proszę o rady. mój router to LINKSYS WAG200G

Większość routerów posiada filtrację zarówno IP, jak i MAC, w przypadku wyjścia do internetu lepiej skorzystać z filtrowania IP, ponieważ filtrowanie MAC zablokuje Ci dostęp do WiFi, tak samo z filtrowaniem na przełączniku, gdyż przeważnie filtry MAC nie są zbytnio rozbudowane.

Proponuję skorzystać z filtrowania IP, najlepiej przypisz stały IP dla tego hosta albo poprzez rezerwację adresów w serwerze DHCP, albo poprzez przypisanie ręczne adresu IP do hosta. Jeśli jest to tylko jeden host, w regułach zapory zablokuj dostęp do internetu dla tego adresu IP. Jeśli jest więcej komputerów, możesz zablokować wszystkie adresy IP i zezwolić tylko tym, które mają mieć dostęp do internetu.

No dobrze. Ale czy rezerwacje adresów w serwerze DHCP można przypisać do jednego hosta w sieci? Stałe IP na tym kompie nie wchodzi w grę ponieważ łączy się on nie tylko z moją siecią.

Oczywiście, że można.

A jak i gdzie to ustawić. W routerze mam wyłączone DHCP, wiec IP przydziela komputer z udostępnionym internetem. Na nim mam na stałe wpisane IP 192.168.0.1

W routerze.

Rozumiem, że na komputerze uruchamiasz jakiś serwer DHCP? Czyli w sieci masz tak naprawdę dwa routery. Opisz dokładniej jak i co z czym masz połączone.

IP możesz przypisać statycznie, jak będziesz chciał łączyć się z inną siecią, to włączysz sobie automatyczne pobieranie adresu.

Zgłupiałem:) W routerze jest wyłączony DHCP wiec “coś” z kompa przydziela adresy… Router jest podłączony na zasadzie AP, rozgłasza siec na cały dom.

Tak mam skonfigurowany router: http://imageshack.us/photo/my-images/29/routerm.jpg/

Okej, a jak jest podłączony drugi komputer i podaj jego adres IP.

Drugi komp jest po Wifi. Jest ustawiony na automat, w tej chwili ma 0.95. Jak się rozłączę i połączę to ma już inny.

Co oznacza ta liczba?

192.168.0.95

W takim razie w twojej sieci działa jakiś serwer DHCP. Możesz spróbować przyblokować na routerze ten adres i zobaczysz czy filtrowanie działa.