Windows 7 64-bit
Poszukuję programik do utrzymania ustawionego poziomu dźwięku
podczas oglądania filmów, szczególnie po 22:00.
Gdy ustawię lektora, aby był w miarę słyszalny to efekty wybuchów
czy wystrzałów są tak głośne, że sąsiedzi chyba się zrywają z łóżek.
Próbowałem Sound Lock, ale to jak jest cisza pokazuje: Enabled 20% i ON
a gdy pojawi się dźwięk głośniejszy niż 50% to zmienia się z ON na OFF.
Myślałem, że te OFF znaczy, że dźwięk jest ograniczony, niestety dźwięk jest bardzo głośny
i ponad czerwoną kreską.
pobawienie się equalizerem i ograniczenie skrajnie wysokich i niskich wartości
amplituner z funkcją “Adaptive DRC”
Adaptive DRC (Dynamic Range Control) Funkcja Adaptive DRC automatycznie reguluje zakres dynamiki dźwięku do aktualnie ustawionego poziomu głośności. Dzięki temu możesz mieć pewność, że usłyszysz wyraziste dialogi i wokale oraz wszystkie efekty dźwiękowe na komfortowym poziomie głośności. Funkcja ta również automatycznie wycisza zbyt głośne reklamy, które pojawiają się w telewizji i idealnie się spisuje w warunkach cichego odsłuchu, kiedy nie chcesz zakłócać spokoju innym osobom na przykłąd późną nocą.
Akurat punkt trzeci mogę Ci potwierdzić, że działa znakomicie, a przynajmniej na lepszym amplitunerze/kolumnach.
1.słuchawki.
Odpadają: używam również tylne kolumny.
2.pobawienie się equalizerem i ograniczenie skrajnie wysokich i niskich wartości.
Regulację mam również we wzmacniaczu, ale jaki sens pogarszać jakość dźwięku
przez obcinanie częstotliwości zamiast głośności.
3.amplituner z funkcją “Adaptive DRC”
Ciekawe rozwiązanie, a jaki polecasz?
Używam odtwarzacz do filmów KMPlayer,
jedyny który spełnia w miarę warunki dla lektora Ivona,
choć i do KMPlayer’a mam kilka zastrzeżeń.
Jak na dzień dzisiejszy nie znalazłem porządnego odtwarzacza filmów
z funkcją czytania napisów. Mam kilka i każdy na coś choruje.
No cóż, kompresor wymaga pewnej orientacji. Na początek to w ogóle włącz kompresor, o ile to Twój screen, bo tam nie ma zaznaczonego ‘ptaszka’. Potem ustaw “Stosunek” na max w prawo, po czym obniżaj “Próg”. Powinieneś zacząć słyszeć pewne efekty. Później możesz spróbować zwiększyć “Czas Reakcji” albo zredukować “Stosunek” jeśli uzyskany efekt jest zbyt intensywny.
Ustawienia “Progu” działania kompresora mogą wymagać zmiany z filmu na film, jeśli są między nimi różnice w głośności. Bo ten “Próg” to właśnie poziom głośności po którego przekroczeniu dźwięk będzie ściszany - czyli to co chcesz uzyskać.