Moje rozgoryczenie i frustracja sięgają zenitu. Posiadam stałe łącze internetowe o prędkości 100 mb/s ale z nieznanych mi przyczyn rozpoznawane jest jako łącze o przepustowości 10 mb/s! Speed test net jest nieubłagany, prędkość pobierania nie dobija nawet do 10 mb/s. Wpięcie tego samego kabla sieciowego do innego komputera pokazuje, że z okablowaniem wszystko jest ok i szybkość łącza rozpoznawana jest jako 100 mb/s, normalna jest też rzeczywista prędkość pobierania i wysyłania.
Próbowałem zmieniać ustawienia karty sieciowej, a konkretnie tzw. speed & duplex. Zmieniałem na half 100, full 100, full 1.0 Gb/s i nic, wciąż bez zmian, prędkość łącza dławiona jest do 10 mb/s.
Z ciekawości uruchomiłem nawet Ubuntu z pendrive na moment żeby obejść Windowsa. Ku mojemu zdziwieniu tam też łącze jest określane przepustowością 10 mb/s, a uruchomiony speed test net pokazuje to samo, prędkość nie dociąga do 10 mb/s.
Nie mam pojęcia w czym rzecz! Moja płyta główna to gigabyte GA-MA790XT-UD4P
Zintegrowana karta sieciowa na płycie Gigabyte GA-MA790XT-UD4P jak najbardziej obsługuje łącza o prędkości 100 mb/s. Co ciekawe jakiś czas temu wszystko było ok, Windows prawidłowo wyświetlał prędkość łącza i testy prędkości wskazywały ponad 90 mb/s.
Mb w tym co pisałem powyżej miało oznaczać 100 Mbit/s, po prostu w Windowsie opisane jest to jako Mb/s. W związku z tym powinno być 100 Mbit/s a ograniczone jest z jakiegoś powodu do 10 Mbit/s.
Do ustawień routera wejść się nie da, bo jest to router od Vectry, a oni passów admina nie dają niestety. Co nie zmienia faktu, że takich ograniczeń nie ma bo i skąd by się wzięły? Tym bardziej że kiedyś było dobrze.
Na tym samym kablu wpięty laptop łapie ładnie tyle ile być powinno, czyli 100 Mbit/s
BIOSa aktualizowałem w zeszłym roku, wrzuciłem najbardziej aktualną wersję.
Mam przeczucie, że to może być problem ze sterownikiem, tyle że niestety zainstalowanie starszego nie jest możliwe w Windows 10. Natychmiast jest on aktualizowany do najnowszej wersji w ramach Windows Update, nawet po wyłączeniu funkcji aktualizacji sterowników -_-
ALE jeżeli to kwestia sterownika, to czemu uruchomiona na szybko okrojona wersja Ubuntu ma ten sam problem?
Obawiam się że będę zmuszony zakupić kartę sieciową…