Ograniczona prędkość internetu na PC

Witam, jak w nazwie tematu mam problem z prędkością transferu na moim PC podłączonym kablem do routera. Parę dni temu zainstalowałem sobie internet światłowodowy od T-Mobile 600 Mb. I o ile przez Wi-Fi prędkości na moim telefonie / tablecie wydają się w porządku, tak na moim pececie (Win 10 64bit) internet zdaje się “blokować” na 100 Mb (podczas testów łącza, bo z faktycznym pobieraniem plików jest jeszcze gorzej). Oczywiście karta sieciowa jest w porządku, obsługuje 1 Gb/s, różne sterowniki też były sprawdzane. Kabel jest w porządku, testowany z innym komputerem. Sprawdzane były też wszelkie ustawienia karty sieciowej, połączenia, zapory itp. Czy czasem nie są ustawione jakieś ograniczenia. Nic z tego, wszystko wygląda jak być powinno, ale przy pobieraniu dane lecą jak krew z nosa. Testowe pliki do pobierania jadą 1-5 mb/s, z serwisów typu Google Drive maks 5-8 mb/s. Podobnie ze Steam, a to przecież bardzo szybkie serwery. Co ciekawe, gdy robię testy łącza przez przeglądarkę, to wyniki są takie jak być powinny, czyli 600Mb pobierania i 100Mb wysyłania. Gdy robię test z aplikacji windowsowej speedtest.net, wtedy wyniki są bliższe rzeczywistości.

Bez%C2%A0tytdsadsu%C5%82u

Dla testu zainstalowałem nowy system (też Win 10) na innym dysku twardym. I na nim internet śmiga prawidłowo. Czyli jest coś w moim obecnym systemie, co mocno ogranicza transfer i nie mam już żadnych pomysłów, co to może być. Był dzisiaj u mnie technik od światłowodu i polecił przeskanować komputer w poszukiwaniu ewentualnych syfów / wirusów, tak też uczyniłem i przeczyściłem dokładnie dyski. Bez efektu.

Jakieś porady? Posiadam płytę główną MSI b250m Mortar z kartą sieciową Intel ethernet connection i219-V.

Karta sieciowa. Sprawdż.

Co to oznacza? Bo Ookla też jest przez przeglądarkę