Problem wcale nie jest taki oczywisty…
Zainstalowałem wspomniany program na wszystkich kompach w sieci. Sieć została skonfigurowana przez niego właśnie
i nic się nie zmieniło. Zarówno Network Magic jak i speedtest.net.pl pokazują po testach wartość download na poziomie
ok. 400 kbps, podczas gdy na pozostałych dwóch kompach wartość ta wynosi ok. 3000-4500 kbps.
Komp został sprawdzony przez AdAware oraz Spybot - nic nie znaleziono (swoją drogą zastanawiam się czy w takim
razie wątek jest w poprawnym dziale zamieszczony - jeżeli nie proszę moda o przeniesienie).
Ponadto zapytałem google (po raz kolejny) - nic konkretnego na ten temat nie znalazłem. Poczytałem o portach - sprawdziłem -
port 80 odblokowany.
Router został zresetowany - nic się nie zmieniło. Po stronie admina sieci też wszystko ok.
– Dodane 03.09.2009 (Cz) 9:42 –
Dla zainteresowanych - problem udało się w końcu rozwiązać.
Po wielu różnego rodzaju zabiegach m.in. sprawdzeniu wszystkiego Avastem (znalazł dwa wirusy - miałem nadzieję, że
to będzie rozwiązaniem problemu, ale okazało się, że nie), ponownym zainstalowaniu karty sieciowej i sterowników do niej
ostatecznie postanowiłem zmienić slot karty sieciowej na płycie głównej, co wydawało mi się mało prawdopodobną przyczyną
problemów, tym bardziej, że sprzęt jest stosunkowo nowy.
Okazało się jednak, że właśnie zmiana miejsca na płycie i ponowne zainstalowanie sterów rozwiązało problem.
Był to więc problem typu hardware, a nie - jak podejrzewałem - software.
Wybaczcie więc za umieszczenie wątku w złym miejscu.