Ograniczone HT płyty AM2+ oraz porównanie laptop vs PC

Witam. Kupiłem sobie procesor do dość leciwej płyty M2A-VM procesor AMD Athlon II X4 640 z myślą, że to tylko przejściowo oczywiście chodzi o płytę a raczej o to, że chciałem ją w przyszłości wymienić. Jednak po jakimś czasie zainteresowały mnie laptopy z procesorem intela i5. W związku z tym mam trzy nurtujące mnie pytania.

I. Beta bios który jest wgrany posiada notatkę:

No i właśnie o co chodzi z tym punktem 3? Zdaje się że widziałem płyty pod AM3 które mają standardowo 5200MHz HT a ja mam tylko 1000MHz :confused: Przekłada się to jakoś bardzo na wydajność kompa?

II.

Mam dwa dyski Samsunga w RAID-0 i z tego co obczaiłem kontrole SB600 czy jeśli bym kupił płytę główną z nowszym kontrolerem np. SB710 to przełoży się to jakoś na wzrost prędkości macierzy?

III.

Może mi ktoś powiedzieć tylko tak szczerze czy lepiej dokupić dobrą płytę główną plus 4GB Ramu czy Kupić laptopa bo z tego co widzę wydajność takiej maszynki MSI GE700 chodzi konkretnie o test PI 1MB jest o wiele lepsza niż moja. U mnie wynik to 28s a tam 17s tak więc jest różnica. Nie zależy mi na grach chodzi po prostu aby szybko przerabiał zdjęcia i filmy HD z aparatu.

Jak do gier to za cenę takiego lapka można porządnego PC postawić

Nie do gier a do zwykłych obliczeń takich jak zmiana RAW na JPG lub przerabianie MOV HD. Zastanawia mnie wydajność np tego Intel Core i5 430M (2,27 GHz, 3MB cache L3, HT) kontra mój AMD Athlon II X4 640 no i ogólnie nadal nie wiem co z tym HT czy ma jakiś wpływ na całego kompa.