Witam, posiadam internet z cyfrowego polsatu a wraz z nim wziąłem sobie laptopa acer E1-571 z Windows 8 x64. Problem polega na tym że np w czasie pobierania jakiegoś pliku albo większego obciążenia sieci internet się rozłącza… (Ograniczony dostęp do sieci) I wtedy się rozłączam, poprzez wyłączenie i włączenie karty sieciowej i chodzi nadal. Pomyślałem więc że to wina sterowników. Zaktualizowałem je przez Menadżer urządzeń ale tu kolejny problem, maksymalne osiągi wydajności karty to wtedy tylko ok 2 mb/s. Bez aktualizacji osiągi około 20 mb/s. Dodam że modem wpięty jest w router również od cyfrowego polsatu, natomiast na drugim komputerze się nie rozłącza i na smartfonie również, działa przez cały czas. Ma ktoś na to jakieś rozwiązanie?
Instalowałeś nowszą wersję sterowników czy tylko skorzystałeś z opcji aktualizuj sterownik? Jak daleko laptop jest od routera? Gdy pobierasz jakieś pliki i występuje problem, inne komputery są włączone i korzystają z sieci?
Korzystałem z funkcji aktualizuj sterownik. Laptop od routera jest do 10 metrów. Gdy pobieram pliki nie występuje problem na innych komputerach. Ostatnio np wrzucałem zdjęcia na serwer i co chwilę rozłączało. Więc wziąłem drugiego laptopa i zacząłem wrzucać te same pliki na ten sam serwer. Problemu nie było.
Sprawdź na stronie producenta czy jest nowsza wersja sterowników i jeśli tak, to je zainstaluj. Upewnij się, że nie występuje u Ciebie problem ukrytego węzła http://itpedia.pl/index.php/CSMA/CA
Pytałem czy inne komputery korzystają z sieci, gdy występuje problem, ponieważ któreś z urządzeń może obciążać sieć, upewnij się, że tak nie jest.
Na tym łączu masz jakieś limity (podejrzewam, że limity transfery, ale czy oprócz tego są jeszcze jakieś)?
Gdy to się dzieje to nie zawsze inne komputery korzystają z sieci. Mam miesięczny limit transferu pobierania, innych limitów nie ma.