Ograniczony dostęp w XP

Witam

Szukam programu\ów dzięki którym będę mógł ograniczyć prace w systemie Windows XP Professional SP3 x86

Dokładnie chodzi mi o:

1. blokada instalacji programów każdego rodzaju (chce zains. to co potrzebne i by cały czas było, bez możliwości doinstalowania innych programów i usunięcia tych które zains. ja)

2. brak możliwości wejścia na partycje dysku (najlepiej na hasło: kiedy będzie ktoś tam chciał wejść będzie musiał podać hasło)

3. brak możliwości wejścia w ‘Panel sterowania’ (by nikt nic tam nie poprzestawiał a w szczególności nie pousuwał haseł z innych kont)

4. po zrestartowaniu kompa by dane były takie same jak wcześniej: chodzi mi o to że gdy wszystko poustawiam jak powinno być, zapisze te ustawienia np. w jakimś programie a po wyłączeniu czy restarcie kompa gdy ktoś coś zgrywał czy ins. na kompa to tego nie będzie tylko będzie tak jak ja ustawiłem wcześniej

Gdy zna ktoś program z pkt. 4 to wydaję mi się że pozostałe 3 pkt. są zbędne.

Zna ktoś owy program?

Pozdrawiam.

Hmm… Jeśli chodzi o punkty 1 i 3, to chyba najprościej pobawić się kontami użyszkodników i ich uprawnieniami. Do punktu 2 moim zdaniem doskonale nada się TrueCrypt. Jeśli chodzi o punkt 4 to polecam zainteresować się programem Returnil i innymi podobnymi.

A czy jest gdzieś opisane jak tymi uprawnieniami się zarządzą i jak je ustawić by nic nie ‘popsuć’ :x?

To nie szukaj żadnego programu, napiszę tylko tyle że twoje poszukiwania możesz uznać za ukończone, ponieważ wersje Professional systemów Windows dają dostęp do konsoli MMC, w której możesz zrobić poniższe rzeczy:

Co do punktu pierwszego, najzwyczajniej w świecie wystarczy utworzyć konto ograniczone (nie administratora) i nikt nie ma prawa do instalacji czy konfiguracji systemu bez zalogowania się na konto administracyjne.

Co do punktu drugiego, jak pisałem wyżej możesz wykorzystać konsolę MMC i edytować Zasady Grup Lokalnych i tam ustawić, np, widoczność partycji w systemie przez użytkowników, czyli możesz partycje lub dyski przed innymi użytkownikami po prostu ukryć i będą one dla nich nie widoczne.

Co do punktu trzeciego to też możesz ustawić przy pomocy konsoli MMC, edytując również Zasady Grup Lokalnych. Jeśli jednak stworzysz użytkownikom konta ograniczone to oni w panelu sterowania wiele nie zdziałają bez praw administracyjnych.

Natomiast co do czwartego punktu to nie rozumiem za bardzo o co Ci chodzi ale z tego co zrozumiałem to albo możesz wykorzystać do tego punkt przywracania systemu, który możesz sam sobie ustawić albo sklonować partycję z systemem i ją przywracać w dowolnym momencie.

Pozdrawiam!

Zainstaluj program steady state od Microsoftu. Jest to program, który umożliwia blokadę rejestru, blokuje opcję właściwości ekranu, dostep do partycji(można dowolnie definiować, czy np. ma być ukryte c: czy c: i d:), dostep do panelu sterowania, dostęp do mojegokomputera, i wiele innych. Programowi można również zdefiniować plik cache i ustawić, tak, aby w menu start nie było opcji zamknij, tylko wyloguj i po wylogowaniu nastąpiło wycofanie zapisanych zmian, i wtedy zmiany bedzie można wprowadzać na koncie administratora systemu.

Dodane 15.03.2010 (Pn) 11:21

Instrikcja do programu: http://www.vista.pl/porady/495_zarzadza … ndows.html

Nie wiem po co skoro to samo robi konsola MMC, chyba że ten program to jakaś nakładka na konsolę MMC lub daje możliwości konsoli systemom nieprofesjonalnym, np. Windowsom w wersji Home ale skoro kolega ma wersję Pro to po co ma instalować jakieś dodatki jak ma dostęp do konsoli MMC.

Pozdrawiam!

Choćby nawet po to, że w steady state ma wycofanie zmian, czego mmc nie zapewni ;p