Siemka mam prośbę, szukałem w internecie zabezpieczeń do sieci “w-lan” ,lecz niestety nie mogę się przełamać i dowiedzieć jak poprawnie skonfigurować połączenie, o to co chciałbym osiągnąć i o co głównie pytam.Otóż chciałbym ograniczyć moje nadawanie sieci “w- lan” do dwóch komputerów tak aby były widoczne tylko na dwóch tych komputerach oraz użyć kodu Wap2 czy jak to się zwie z góry prosił bym o bardziej jasne wytłumaczenie .Nadaje z routera “live box” “neostrada” na lapka i komputer stacjonarny
Sygnału radiowego nie zrobisz tak aby tylko dwa komputerki odbierały jedyne co zrobisz to to że tylko te dwa komptery się połączą używając zabezpieczenia WPA2 lub filtracji po mac adresie nic wiecej
a jak to zrobić ? nie da sie ukryć mojej sieci przed zwykłymi użytkownikami ?
Ukryć się da ale tak na prawdę sieć i tak jest widoczna, jedynie nazwa sieci jest bez nazwy, nic więcej. Możesz to sprawdzić sam dowolnym programem do nasłuchu sieci. Jednak ja zalecam ukrycie nazwy sieci, żeby nie kusić byle amatora, dopiero uczącego się włamywania do sieci WLAN. Żeby ukryć nazwę sieci to szukaj w konfiguracji routera takiej opcji lub pod angielską nazwą Broadcast SSID i zmień na Disable.
Zastosuj szyfrowanie WPA/WPA2 z algorytmem szyfrowania, np. AES. Takie zabezpieczenie jest bardzo trudne do złamania i pierwszy lepszy amator tak łatwo tego nie zrobi.
Pozdrawiam!
w tym rzecz że nie wiem gdzie tego szukać
Na przykład w instrukcji obsługi
Pozdrawiam!
dodatkowo livebox posiada przycisk reg, musisz go wcisnąć by router zaakceptował kartę wifi, też jest to jakieś zabezpieczenie, dodatkowo zmień kanał nadawania.
Więcej na ten temat http://www.pcworld.pl/artykuly/55934/Li … ecamy.html
okey kod ponowiony z zabezpieczeniem wpa kodowanie aes czy maske pod sieci da sie zmienc ?