Ostatnio moja przeglądarka Firefox pobiła mój indywidualny rekord jeśli chodzi o wykorzystanie zasobów. W menadżerze zadań w procesach osiągnęła ok 1 250 000 K (nie, nie pomyliłem się). Co może być przyczyną aż takiego dużego zużycia? Jeszcze niedawno nie brała więcej jak 300 000 K.
Cały czas stoi. Wręcz powiedziałbym, że z czasem się powiększa. Zazwyczaj jak włączę jest 250 000 K, za 15 minut już 500 000 - 600 000. Ja dojechałem wtedy do ok. 1 200 000 bo po prostu się zawiesiło przy otwieraniu jednej karty.
Na twoim miejscu bym odpalil FF w trybie awaryjnym z wyłączeniem dodatków i z włącz ustawienia domyślne i wtedy zobaczył ile zużywa ramu jeśli będzie wszystko ok. to włączaj po jednym dodatku i sprawdzaj .
Ogólnie FF jest ramozerny u mnie tez regularnie lyka ponad 100 000
U mnie jest podobnie. Wspólne dodatki to adblock, flashgot i java. Stawiam na któryś z nich. Nortona też używam, ale jego addony wyłączyłem zaraz po instalacji. Problemem jest najprawdopodobniej niezwalnianie pamięci po otwieraniu i zamykaniu wielu kart/okien. Dzieje się tak od miesiąca, może dwóch. Przeważnie na “czasożernych” stronach jak joemonster…
Screeny z porannych testów otwierania wielu kart z zakładek:
No też masz niezłe zużycie. Dodam, że to obciążenie ok. 1 200 000 K mam już po kilku odsłuchanych filmach na YT i przy tak ok. 10 otwartych kartach. Spróbuję z ciekawości zainstalować betę Firefoxa 4. Zobaczymy czy na innej instalacji też będzie tyle żarło.