Okablowanie sieci LAN w mieszkaniu

Cześć

mam problem z siecią w mieszkaniu, generalnie mam wykonaną sieć (wykonał developer), mam gniazda w każdym pokoju.
i teraz tak
w dwóch pokojach wszystko działa bez problemu (router w jednym z WIFI), dugi kablówka z VOD.
natomiast w dwóch pokojach mam problem z sygnałem.
Kupiłem tester kabli sieciowych i w tych działających świecą się wszystkie diody, natomiast w dwóch tylko 5 z 8 (załączony filmik) http://wrzucplik.pl/pokaz/1894022---52iw.html

i pytanie czy to uszkodzony kabel, czy coś innego

dzięki

pozdr
R

To czy kabel jest uszkodzony powie Ci tylko bardziej zaawansowany tester, który pokaże Ci, na którym metrze gubi sygnał.

Znając życie, kable kładli elektrycy, ktorzy mają kiepskie pojęcie na temat LANu, chociaż znam takich co certyfikatami mnie straszą, ale gdy powiem zdanie “ta sieć nie przeszłaby certyfikacji” milkną i gdy wyciagniesz gniazko, to na 99% bedziesz miał zarobione kable bez izolacji, tzw. wąsy.

Jeśli masz szczęście i o ile ktoś zostawił zapas, to wystarczy gniazdka zarobić na nowo. Jeśli masz zarobione bez izolacji, zarób na nowo również te działające. Polecam moduły Schrack z linii toolless line.

Masz tak też jakiś patchpanel czy to idzie od gniazdka do gniazdka jak prąd? Jeśli masz patchpanel, to też pewnie będzie zarobiony na odpier… .

Jeśli masz mniej szczęścia, to kabel jest walnięty w ścianie. Zajrzyj najpierw do gniazdek i ewentualnie zarób je na nowo.

Możesz to jakoś reklamować deweloperowi?

A kable gdzie się zbiegają ? Masz jakiś punkt dystrybucyjny w mieszkaniu ? czy wszystkie kable lecą np. do piwnicy do wspólnego patchpanela ?

Aby sprawdzić czy kabel jest trafiony trzeba znaleźć jego początek i koniec . Na początek wystarczy sprawdzić czy sygnał przechodzi.

Prawdopodobnie jest tak jak Robal napisał. Do bani zarobione kable po obu stronach.

Do prawidłowej pracy sieci potrzebujesz tylko dwie pary przewodów :slight_smile:

Cztery, chyba że masz dużo czasu.

Na 100Mb tak, na 1Gb potrzeba 4 pary.
Przy odrobinie szczęścia może są źle zarobione gniazda.

Nie przy GbE.

Autor wątku ma problem z poprawna pracą sieci. Nic nie wspomina o prędkościach . Więc w tym kontekście moja odpowiedź jest prawidłowa.

Gdybyśmy mówili o sieci 1Gb to faktycznie potrzebne są 4 pary.

pozdrawiam wszystkich i życzę pomyślności w Nowym 2020 Roku :slight_smile: