Ostatnio formatowałem Windows 10. Dochodzę do planszy możliwości sformatowania a tam 4 partycje (Trzecia - moja) ale 1, 2 i 4 chyba utworzone przez system.
Co to jest?
Mogę to skasować? (Czym to będzie skutkować jeśli skasuję?)
Skąd to się wzięło? (Czyżbym sam nabroił i nie pamietał jak, kiedy?)
Czy to ukryty system, bo jeśli tak to jak go wykorzystać?
(Uprzedzam że mój komp nie ma fizycznego guzika “ruszaj z ukrytej partycji” a sam producent komputera zmusza mnie do instalacji MediaTool bym ściągnął z sieci system do ewentualnej ponownej instalacji. A może MediaTool ściąga system z tej właśnie ukrytej partycji??? Tylko po co mu podczas tego zabiegu dostęp do sieci???)
A jeśli to ukryty system to czy trochę nie za mały? (Największa partycja 4 ma zajęte ok 460 MB czyli jak na Windows 10 to właściwie nic!)
To usuń np. partycje 1 i system już nie wstanie. Sam system jest na partycji 3, ale elementy rozruchowe są na innych partycjach, które przecież normalnie w systemie są niewidoczne - masz np. tylko dysk C:, a nie D:\ i E:\
Przecież “największa” ma 475,7 GB (gigabajtów)! I na niej jest Windows 10.
PS. Niczego nie kasuj! System instaluj w miejscu partycji “Dysk 0 Partycja 3” Tak wygląda styl partycji UEFI/GPT, który zapewne masz w Twoim systemie. I bardzo dobrze!
Przemo78: Tzn że partycja 1 jest kluczowa do działania systemu który i tak sam wgrywam od zera z pendrive z zewnątrz?
Astor: Partycja 4 ma zajęte 538 MB czyli zajęte ok 460MB z 1000 MB.
Nawet jak skasujesz wszystkie 4 partycje i będziesz instalować system od nowa, to Windows i tak utworzy te małe partycje od nowa, bo są mu potrzebne do działania. Nic nie usuwaj, nic nie kombinuj.