Witam, dopiero zaczynam naukę języka C. Jako że jestem studentem skorzystałem z dobrodziejstwa mojej uczelni i pobrałem sobie Visual Studio i WIN 7 i w nim też usiłuję coś napisać. Po napisaniu prostego programu, który wyświetlić ma 1 linijkę tekstu
#include
int main()
{
printf ("Pierwszy w C");
}
program się kompiluję i wszystko ok aż do momentu wyświetlenia. Program uruchamia się pod konsolą po czym w mgnieniu oka się zamyka. Przez tą chwilę jestem w stanie odczytać to że pisze tam chyba “pierwszy w C” czyli program działa ale dlaczego okienko wykonawcze odrazu się zamyka? W C++ jest taka funkcja jak “getch;” po której program czeka na dowolny klawisz od użytkownika na zakończenie programu. Czy w C też jest coś podobnego, ewentualnie może gdzieś jest jakaś opcja w programie/systemie która za to odpowiada aby owe okienko wyświetlało się dłużej niż ułamek sekundy.
To windows ci zamyka okno po zakończeniu wykonania programu. Zmień ustawienia windows lub odpalaj z wiersza poleceń lub dodaj oczekiwanie na naciśnięcie klawisza.
#include
int main()
{
int a;
printf ("Podaj dowolna liczbe: ");
scanf ("%d",&a);
printf("Liczba jaka podales jest %d", a);
getchar();
return 0;
}
Po wpisaniu liczby nic się nie dzieje, po wciśnieciu ENTER jako akceptacji program wykonuje się dalej po czym znów bardzo szybko się zamyka…
Odnośnie tego że WIN zamyka mi sam to okienko to jak to zmienić? po wpisaniu cmd i wyświetleniu konsoli mogę wejść we właściwości ale tam nie widzę żadnej opcji zmiany czasu wyświetlania etc.
Tak się dzieje dlatego, że uruchamiasz swój program za pomocą Visual Studio, rozwiązaniem jest uruchamianie programu z konsoli cmd, a nie z IDE. Możesz też używać opcji “start without debugging” zamiast “start debugging” jak teraz.
drobok , czemu pokazujesz koledze ekstremalnie złe przykłady? Za includowanie conio.h tylko do getch() powinni wieszać za… ratuszem.